BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrokkantak a tőzsdék

Hetvenöt bázispontos enyhítés lesz a magyar idő szerint késő délután záruló kamatdöntő Fed-ülés kimenetele – véli a Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége. Vagyis az amerikai irányadó ráta háromról 2,25 százalékra, több mint hároméves mélypontra süllyedhet. A drasztikus lépésre a tengerentúli jegybank szerepét betöltő Fed a világ legfontosabb részvényindexeinek tegnapi zuhanása után szánhatja rá magát – eközben a kamatvágás növekvő esélye újabb történelmi mélységekbe taszította a dollárt az euróval szemben, és 13 éves mélypontra küldte a zöldhasút a jenhez képest is.

A tőzsdéken kibontakozó pánikhangulatot a Bear Stearns felvásárlásának a híre alapozta meg; a subprime piac bedőlésének tavaly augusztusban az elsők között áldozatul eső céget a JPMorgan szerezte meg kirívóan alacsony árfolyamon, ez a pénzügyi szektor papírjait világszerte esésre késztette.

Ezzel párhuzamosan megindult a szóbeszéd, hogy a Lehman Brothers is likviditási nehézségekkel küzd, a brókercég részvényeinek árfolyama a Goldman Sachs papírjaihoz hasonlóan hatalmasat zuhant a piacnyitás előtti kereskedésben.

A Lehman elnökének közleménye szerint a befektetők valószínűleg félreértelmezték a Fed bankközi rátájának 25 bázispontos csökkenését. Szerinte a diszkontkamatláb enyhítése a legnagyobb brókercégek fizetési gondjaira hívta fel a piac figyelmét, pedig éppen ellenkezőleg, gyakorlatilag korlátlan likviditást biztosít számukra.

A befektetőket láthatóan nem nyugtatta meg a Lehman elnökének magyarázata; a nyugat-európai indexek 2,5–3,4 százalék közötti mínuszban zárták a tegnapi kereskedést; a régióban az osztrák tőzsdemutató reagált a legérzékenyebben, 4,6 százalékot zuhant. A legfontosabb amerikai indexek közül a nyitást követő egyórás kereskedésben egyedül a Dow Jones úszta meg egy százalék alatti mínuszszal, eközben a Nasdaq 1,5-et korrigált.

A globális befektetői hangulatot Alan Greenspan, illetve az IMF-elnök Dominique Strauss-Kahn nyilatkozatai sem javíthatták. A Fed exelnöke ugyanis a

Financial Timesban megjelent elemzésében a következőket írja: az utókor valószínűleg a II. világháború utáni legsúlyosabb amerikai pénzügyi válságnak tartja majd a jelenlegit.

A globális gazdasági kilátások jelentősen romlottak, és az amerikai pénzügyi szektorból kiinduló krízis további terjedésének a valószínűsége sokkal nagyobb, mint akár néhány héttel ezelőtt – közölte Dominique Strauss-Kahn tegnap Párizsban. A szervezet egyben azt is jelezte, hogy a következő hetekben csökkenti eddigi előrejelzéseit a világgazdasági növekedésről. A riasztó bejelentések mellett az IMF-vezér egyben üdvözölte az amerikai diszkontráta mérséklését, illetve helyeselte a jegybankok likviditást növelő akcióit.

Míg a Fed-ráta folyamatos csökkentése tagadhatatlanul segít a likviditáshiányon, addig az amerikai fizetőeszközt kedvezőtlenül érinti. A dollár euróval szemben beállított új napon belüli negatív történelmi csúcsa 1,5904 egységes váltási szint – ezzel párhuzamosan a zöldhasú a 96 jenes árfolyam alá is benézett. A rekordokat követően folyamatosan javult a dollár helyzete, lapzártakor már „csupán” 1,5754 egységnyit kértek egy euróért. MA

a Bux ezúttal kevésbé esett

A legfontosabb magyar tőzsdemutató 2,61 százalékot zuhant az általános csökkenést hozó tegnapi napon.

A magyar börzét érintette a legenyhébben a régióban a negatív korrekció, annak ellenére, hogy a Credit Suisse bejelentette: a magyar és a török piac alulsúlyozását ajánlja, s ezzel párhuzamosan levette az OTP részvényeit régiós fókuszlistájáról.

A hazai blue-chipek közül egyedül az MTelekom papírjai voltak képesek drágulni, a cég részvényeinek árfolyama 0,49 százalékkal emelkedett. A forgalom döntő részét adó OTP- és Mol-papírok egyaránt gyengül-tek – az utóbbi 4,13 százalékkal zuhant, és árfolyama 20 ezer forint alá esett.

A magyar börzét érintette a legenyhébben a régióban a negatív korrekció, annak ellenére, hogy a Credit Suisse bejelentette: a magyar és a török piac alulsúlyozását ajánlja, s ezzel párhuzamosan levette az OTP részvényeit régiós fókuszlistájáról.

A hazai blue-chipek közül egyedül az MTelekom papírjai voltak képesek drágulni, a cég részvényeinek árfolyama 0,49 százalékkal emelkedett. A forgalom döntő részét adó OTP- és Mol-papírok egyaránt gyengül-tek – az utóbbi 4,13 százalékkal zuhant, és árfolyama 20 ezer forint alá esett.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.