BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spóroljon cégének!

Járulékfizetési kedvezmény, munkahelyteremtés, atipikus álláshely létrehozása, a dolgozó utazásához vagy épp válságkezeléshez támogatás – számtalan forráslehetőség van, amely a vállalkozások terheit csökkentheti. Ezek ismerete nemcsak a meglévő költségeket apaszthatja, hanem akár többletbevételt is hozhat a működéshez, illetve üzleti krízis esetén mentheti a menthetőt, főleg az álláshelyeket.

JÁRULÉKKEDVEZMÉNYEK

Start program
Ki után vehető igénybe?
A Start kártya kiváltására az a pályakezdő fiatal jogosult, aki
– a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét nem töltötte be,
– tanulmányait befejezte vagy megszakította,
– a tanulmányai befejezését követően először létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt.
A kártyát a fiatal válthatja ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban, érvényessége a kiváltás dátumától „ketyeg” és 24 hónap múltán lejár.
Mekkora a járulékkedvezmény?
A foglalkoztatóknak a kedvezménnyel csökkentett közteher összegét kell leróniuk az alábbiak szerint: a kedvezmény két évig érvényesíthető; az első esztendőben a bruttó kereset 15 százalékát fizetik be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 17 százaléka), a másodikban a 25 százalékát (a kedvezmény a bruttó kereset 7 százaléka), és két évig nem kell teljesíteniük a tételes egészségügyi hozzájárulást (jelenleg 1950 forint havonta).
Van-e kedvezménykorlát?
A fiatalok munkabérének nincs felső határa, azonban a kedvezményt csak a minimálbér másfélszeresének, felsőfokú végzettségűek foglalkoztatásánál pedig a kétszeresének megfelelő összeghatárig lehet érvényesíteni.

Start Plusz program
Ki után vehető igénybe?
Aki a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül (365 nap) kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy aki a gyermek egyéves korának betöltését követően a gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy nem áll foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban. Illetve tartósan álláskereső után, akit az állami foglalkoztatási szerv a Start Plusz kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig, pályakezdő álláskereső esetében nyolc hónapon belül legalább hat hónapig álláskeresőként nyilvántartott.
Mekkora a járulékkedvezmény?
A tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség, a 3 százalék munkaadói járulék és a 29 százalékos tb-járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15, a második esztendejében 25 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség.

Start Extra program
Ki után vehető igénybe?
A tartósan álláskeresők közül azok után, akik vagy betöltötték az 50. életévüket, vagy korukra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettségük van.
Mekkora a járulékkedvezmény?
Két évig érvényesíthető; az első esztendőben a munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége (mentesül a munkaadói és a társadalombiztosítási járulékok megfizetése alól), a másodikban a foglalkoztató a bruttó kereset 15 százalékát fizeti meg járulékfizetési kötelezettség teljesítése címén, és két évig nem kell lerónia a jelenleg 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást.

Van-e kedvezménykorlát? A Start Extra, illetve Plusz programnál egyaránt a kedvezmény csak a minimálbér kétszereséig érvényesíthető. A kereset eltérhet ettől, ám a minimálbér kétszeresét meghaladó összeg feletti rész után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni.

TÁMOGATÁSok
válsághelyzetek kezelésére,
foglalkoztatási szerkezet-
váltás elősegítésére

Ki igényelheti?
Olyan gazdálkodó szervezet, amely csoportos létszámleépítésre kényszerül, ám a munkahelymegőrző támogatással ez elkerülhető. Ezenkívül olyan szervezet, amely a munkáltató személyében bekövetkezett jogutódlás eredményeként munkaviszonyban tovább foglalkoztatja az elbocsátással veszélyeztetett alkalmazottakat.
Mekkora összegű?
Legalább ötven fő létszámleépítésénél, illetve minimum ötven továbbfoglalkoztatásra átvett munkavállaló esetében legfeljebb négy hónap időtartamra szól, havi mértéke dolgozónként a kötelező legkisebb munkabér összegének legfeljebb 135 százaléka (az idén 93 150 forint). A kérelmező cég likviditási helyzetének külső szakértői vizsgálata kapcsán felmerülő költségek megtérítésére a központi keretből történő támogatás vélelmezhető összegének legfeljebb 1,0 százalékát igényelheti.
Ki biztosítja?
A helyi munkaügyi központtól vagy kirendeltségtől igényelhető, a támogatásról a szociális és munkaügyi miniszter dönt.

Munkahelymegtartó képzés
Milyen képzés támogatható? Minden olyan foglalkoztatást elősegítő, amely a szakképzési törvény hatálya alá tartozik vagy hatósági előírások szabályozzák.
Mi a célja? Azon személyek képzésének dotálása, akik munkaviszonyban állnak, rendszeres foglalkoztatásuk képzés nélkül nem biztosítható.
Mi a módja? A munkaadónak vállalnia kell a képzésben részt vevőknek annak befejezését követően legalább az időtartamával azonos időtartamú további foglalkoztatását. Hozzá kell járulnia a képzés költségeihez, vagy biztosítania kell a lebonyolításához szükséges szakmai, tárgyi, technikai és személyi feltételeket.
Milyen mértékű? Keresetkiegészítés igényelhető; a munkaadónak nyújtandó támogatás szempontjából kiegészítésként a képzésben részt vevő dolgozó átlagkeresete és a képzés alatt elért kereset különbözete vehető figyelembe.
Ki biztosítja? A helyi munkaügyi központtól vagy kirendeltségtől igényelhető, itt történik az elbírálás is.

Helyközi utazás
Ki kérheti? Helyközi utazási támogatást igényelhet a munkaadó, maximum egy évre. A helyközi utazási költség egészben vagy részben megtéríthető, ha a foglalkoztató
1. olyan személy foglalkoztatását vállalja, aki legalább hat hónapja – pályakezdő, valamint megváltozott munkaképességű személy esetében legalább három hónapja – a munkaügyi központ által nyilvántartott álláskereső,
2. hasonló munkakörben foglalkoztatott dolgozó munkaviszonyát a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül nem szüntette meg.
Ki téríti? A munkaadó költségét a munkaügyi központ térítheti meg.

Mi az elszámolás módja, mértéke?
A munkaadó köteles a munkavállalónak megtéríteni a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjának
1. 86 százalékát, ha országos közforgalmú vasút 2. osztályán,
2. 80 százalékát, ha elővárosi vasúton, valamint helyközi díjszabással közlekedő helyi és távolsági autóbuszon utazik.
A munkavállaló részére a munkába járáshoz a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben foglalt, saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése címén elszámolható öszszeggel azonos költségtérítés jár, ha
1. a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye között nem jár tömegközlekedési eszköz,
2. a munkavállaló munkarendje miatt tömegközlekedési eszközt nem vagy hoszszú várakozással tudna igénybe venni,
3. a munkavállaló mozgáskorlátozottsága miatt nem képes tömegközlekedési eszközzel közlekedni.

Csoportos személyszállítás
Ki kérheti? A támogatást a munkaadó igényelheti, legfeljebb egy évre, ha saját vagy bérelt autóbusszal, mikrobusszal, személygépkocsival egy vagy több településről legalább négy munkavállaló szállításáról gondoskodik.
Mikor adható? Ha a munkavállalónak a lakóhelye olyan településen van, ahonnan a munkahelyig tömegközlekedési eszközzel történő utazás nem vagy csak aránytalan nehézséggel oldható meg.
Milyen mértékű lehet? A támogatás mértéke a dolgozók lakóhelyétől a munkahelyéig tartó útvonalra vonatkozó autóbuszbérletek árának a munkaadót terhelő részéig terjedhet.
Ki biztosítja? A helyi munkaügyi központtól vagy kirendeltségtől igényelhető, itt történik az elbírálás is.

Pályázatok

Távmunkahelyek létrehozásához forrás

A pályázat célja: a munkáltatók ösztönzése a távmunkában történő foglalkoztatásban rejlő gazdaságosság kihasználására.

A pályázók köre: a belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, állami cégek, szövetkezetek, közhasznú szervezetek, közhasznú társaságok, költségvetési szervek.

Elszámolható költségek:

– bér és annak járulékainak a költsége nyolc hónapig,

– eszközök, konfigurációk, távmunkavégzést támogató megoldások.

Pályázatot nyújthat be az a szervezet, amely:

– a támogatott távmunkahelyek létrehozásával egyidejűleg az általa foglalkoztatottak létszámát annyi fővel növeli, ahány távmunkás munkahely kialakításához a támogatást elnyerte, és vállalja, hogy a megnövelt létszámot a támogatási időszakot követő további tíz hónapig, azaz a projekt végéig megtartja,

– költségvetési szerveknek szintén vállalniuk kell a foglalkoztatottak létszámának növelését.

Az elnyerhető támogatások mértéke:új távmunkahelyenként 754 800 forint a nyolc hónapra, és az infrastruktúra megteremtéséhez, ilyen munkahelyenként a beszerzendő eszközök, konfigurációk, távmunkavégzést támogató megoldások 75 százaléka, legfeljebb bruttó 150 ezer forint.

Beadási határidő: 2008. március 26. További információ: www.bmik.hu

Munkahelyteremtő fejlesztések támogatása

A pályázat célja: új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások támogatása.

A pályázók köre: Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók.

Elszámolható költségek:

– új műszaki berendezések, gépek, egyéb berendezések, felszerelések beszerzése,

– ingatlanfejlesztés (csak hátrányos helyzetű kistérségekben),

– találmány, szabadalom,

– licenc, illetve know-how beszerzése

Pályázatot nyújthat be az a vállalkozó, amely:

– legalább öt új munkahelyet teremt,

– beruházását 2008. november 30-ig befejezi,

– a létszámbővítést három-öt évig biztosítja.

Az elnyerhető támogatások mértéke: a vissza nem térítendő támogatás új munkahelyenként 800 ezertől másfél millió forintig terjed, de legfeljebb az elszámolható beruházási költségek 25-50 százaléka; a pályázatban szereplő beruházási projekthez legfeljebb 80 millió, hátrányos helyzetű kistérségekben, illetve régiókban maximum 160 millió forint támogatás igényelhető.

Beadási határidő: 2008. április 04. Kiíró, további információ: Szociális és Munkaügyi Minisztérium, www.szmm.gov.hu

Hozzáadott értékű álláshelyek ösztönzése

A pályázat célja: új munkahelyek létrehozásának ösztönzése az olyan humántőke-igényes gazdasági ágazatokban, ahol a beruházás megvalósításával jelentős számú munkavállaló tartós foglalkoztatására nyílik lehetőség.

A pályázók köre: Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók.

Elszámolható költségek:

– a személyi jellegű ráfordítások közül a bérköltség,

– a bérjárulékok közül a munkaadót terhelő nyugdíj-biztosítási járulék, természetbeni egészségbiztosítási járulék, valamint pénzbeli egészségbiztosítási járulék.

Pályázatot nyújthat be az a vállalkozó, amelynek:

– információtechnológiai,

– pénzügyi, számviteli, üzletviteli szolgáltatói, tanácsadói,

– telefonos ügyfélszolgálati profilja van, és e területek valamelyikén beruházást tervez.

Az elnyerhető támogatások mértéke: a vissza nem térítendő támogatás legfeljebb az új munkavállalóknak kifizetett munkabér és járulékainak 25-70 százaléka. A pályázatban szereplő beruházási projekthez további 30 millió forint igényelhető, ez legfeljebb 20 millióval megnövelhető.

Beadási határidő: 2008. április 04. Kiíró, további információ: Szociális és Munkaügyi Minisztérium, www.szmm.gov.hu

A pályázat célja: a munkáltatók ösztönzése a távmunkában történő foglalkoztatásban rejlő gazdaságosság kihasználására.

A pályázók köre: a belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, állami cégek, szövetkezetek, közhasznú szervezetek, közhasznú társaságok, költségvetési szervek.

Elszámolható költségek:

– bér és annak járulékainak a költsége nyolc hónapig,

– eszközök, konfigurációk, távmunkavégzést támogató megoldások.

Pályázatot nyújthat be az a szervezet, amely:

– a támogatott távmunkahelyek létrehozásával egyidejűleg az általa foglalkoztatottak létszámát annyi fővel növeli, ahány távmunkás munkahely kialakításához a támogatást elnyerte, és vállalja, hogy a megnövelt létszámot a támogatási időszakot követő további tíz hónapig, azaz a projekt végéig megtartja,

– költségvetési szerveknek szintén vállalniuk kell a foglalkoztatottak létszámának növelését.

Az elnyerhető támogatások mértéke:új távmunkahelyenként 754 800 forint a nyolc hónapra, és az infrastruktúra megteremtéséhez, ilyen munkahelyenként a beszerzendő eszközök, konfigurációk, távmunkavégzést támogató megoldások 75 százaléka, legfeljebb bruttó 150 ezer forint.

Beadási határidő: 2008. március 26. További információ: www.bmik.hu

Munkahelyteremtő fejlesztések támogatása

A pályázat célja: új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások támogatása.

A pályázók köre: Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók.

Elszámolható költségek:

– új műszaki berendezések, gépek, egyéb berendezések, felszerelések beszerzése,

– ingatlanfejlesztés (csak hátrányos helyzetű kistérségekben),

– találmány, szabadalom,

– licenc, illetve know-how beszerzése

Pályázatot nyújthat be az a vállalkozó, amely:

– legalább öt új munkahelyet teremt,

– beruházását 2008. november 30-ig befejezi,

– a létszámbővítést három-öt évig biztosítja.

Az elnyerhető támogatások mértéke: a vissza nem térítendő támogatás új munkahelyenként 800 ezertől másfél millió forintig terjed, de legfeljebb az elszámolható beruházási költségek 25-50 százaléka; a pályázatban szereplő beruházási projekthez legfeljebb 80 millió, hátrányos helyzetű kistérségekben, illetve régiókban maximum 160 millió forint támogatás igényelhető.

Beadási határidő: 2008. április 04. Kiíró, további információ: Szociális és Munkaügyi Minisztérium, www.szmm.gov.hu

Hozzáadott értékű álláshelyek ösztönzése

A pályázat célja: új munkahelyek létrehozásának ösztönzése az olyan humántőke-igényes gazdasági ágazatokban, ahol a beruházás megvalósításával jelentős számú munkavállaló tartós foglalkoztatására nyílik lehetőség.

A pályázók köre: Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók.

Elszámolható költségek:

– a személyi jellegű ráfordítások közül a bérköltség,

– a bérjárulékok közül a munkaadót terhelő nyugdíj-biztosítási járulék, természetbeni egészségbiztosítási járulék, valamint pénzbeli egészségbiztosítási járulék.

Pályázatot nyújthat be az a vállalkozó, amelynek:

– információtechnológiai,

– pénzügyi, számviteli, üzletviteli szolgáltatói, tanácsadói,

– telefonos ügyfélszolgálati profilja van, és e területek valamelyikén beruházást tervez.

Az elnyerhető támogatások mértéke: a vissza nem térítendő támogatás legfeljebb az új munkavállalóknak kifizetett munkabér és járulékainak 25-70 százaléka. A pályázatban szereplő beruházási projekthez további 30 millió forint igényelhető, ez legfeljebb 20 millióval megnövelhető.

Beadási határidő: 2008. április 04. Kiíró, további információ: Szociális és Munkaügyi Minisztérium, www.szmm.gov.hu -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.