BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdaság folyamatainak jelzője

Amikor a vállalkozások meg vannak rettenve, a Széchenyi Kártya mint egy barométer jelzi, és megtorpan – mondta lapunknak Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy a közelmúltban a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. felügyelőbizottságába került. A kártya úgy működik, mint a tőzsde, leképezi a gazdasági folyamatokat, mutatja, hogy jól vagy rosszul haladnak. A szakember szerint most a vállalkozásoknak nincs könnyű dolguk, mert nehéz úgy tervezniük, gazdálkodniuk, hogy nincs folyamatosság, hogy állandóan változnak a miniszterek, a döntéshozók, a szabályozók.

Szerencsének nevezte azonban, hogy a Széchenyi Kártya annyira ismert, hogy ha hitelre van szükségük a vállalkozásoknak, ehhez a konstrukcióhoz nyúlnak. Ezt bizonyítja, hogy a hitelkihelyezések összértéke nemsokára eléri az ötszázmilliárd forintot, az igénylők száma meghaladta a 125 ezret, az átadott kártyáké pedig a 93 ezret.

Krisán László nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. áprilisi közgyűlésén a társaság felügyelőbizottságába került. Örül, hogy a másik oldalról is láthatja a folyamatokat. A Széchenyi Kártya-ügyek kapcsán korrekt, megbízható kapcsolat alakult ki a céggel – mondta. Az új termékeknél is a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-re számítanak, ezekről már egyeztetnek is. A szakember szerint a cég kifejezetten piacszerűen működik, igazodik a piaci igényekhez.

A Széchenyi Kártya 2-ről szólva Krisán László elmondta, hogy a technikai feltételeken és az IT-rendszer átvezetésén dolgoznak. A továbbfejlesztett változatnál a hitel futamideje a jelenlegi egy év helyett két év lesz, valamint egyszerűbb adminisztrációt alkalmaznak majd, és például megszűnik a negyedéves törlesztés is.

A jelenlegi konstrukciónál még mindig az ötmilliós kártyák a legnépszerűbbek, az igények ötödét teszik ki. Ezen hitelkeret alatti (1–4 milliós) és feletti (8–10 milliós) kártyák aránya közel egyforma (38, illetve 34 százalék). A tízmillió feletti hitelkeretű konstrukciót az igénylők nyolc százaléka választja, ennek oka lehet a kötelező „előélet”, azaz igénylésének feltétele, hogy előtte minimum egy évig legalább ötmilliós kártyával rendelkezett. Jó hír, hogy a Széchenyi Kártya 2-ben ezt az elvárást is eltörlik, és a tízmillió feletti kártyát minden legalább kétéves cég kérheti.

A kártyások terület szerinti megoszlásában Budapest és Pest megye vezet 13-13 százalékkal. Az ezt követő sorrend Bács-Kiskun, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A vállalkozások tevékenységét nézve a legtöbb Széchenyi Kártyát a kereskedők (kis- és nagykereskedelem) igényelték, arányuk közel 30 százalék. A második legnagyobb kártyás ágazat az építőipar (15 százalék), harmadik helyen pedig a gazdasági szolgáltatást végzők állnak (13 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.