BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehetetlen helyzetre készültek

Egészségügyi ellátás. A Fővárosi Önkormányzat arra törekszik, hogy a munkabeszüntetés ellenére a város működőképes maradjon. A Főpolgármesteri Hivatal az önkormányzat fenntartásában működő összes kórházzal folyamatos kapcsolatban van. Az intézmények a hét eleje óta szervezik a beosztási rendet annak érdekében, hogy a kórházakban a gyógyítás rendben folyjon. A főigazgatók tájékoztatása szerint minden intézményben megoldott a folyamatos ellátás – ha szükséges, a dolgozók túlóráznak, illetve egymást is segítik a kollégák a munkahelyre való bejutásban. A kórházak ügyeleti rendjében nincs változás a sztrájk miatt, az ügyeletes kórházak listája megtalálható a főváros és az ÁNTSZ oldalán: www.antsz.net/ugyelet/index.php – áll közleményükben.

Megerősített szolgálattal készült a Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ – mondta lapunknak Budaházy Emil főigazgató. Az 1634 ágyas intézet 2200 dolgozójának tíz százaléka a tegnapi munkaidő leteltével sem hagyta el az intézetet, ők a nővérszállón, a vendég- és az orvosi szobákban töltötték az éjszakát. Előre elkészítették az „akciótervet”, annál inkább, mert az intézet a hét minden napján ügyeletes, ma is több osztálya felvételes ügyeletet lát el a fővárosban.

A 120 ezer lakost ellátó budai, Kapás utcai rendelő munkatársai ma reggel 7-től este 9-ig dolgoznak – tájékoztatott Soós Ágnes főigazgató. A kocsival rendelkezők összegyűjtik a körzetükben dolgozókat, s a rendelőintézet előtti parkolóban biztosítanak helyet számukra, a parkolási díjat az intézet fizeti. Akik a sztrájk miatt nem tudják fölvenni a munkát, szabadnapot kapnak vagy szabadságot vesznek ki.


Oktatás. Az oktatási tárca szerint minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az iskolájában megtarthatók-e a tanítási órák. Abban az esetben, ha a hiányzók és bejárók magas száma miatt erre nincs mód, rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el az intézményvezető. A sztrájk miatt kieső órákat úgy kell pótolni, hogy a tanév rendjében meghatározott tanítási napok száma teljesüljön. A rendkívüli tanítási szünet elrendelése egyébként nem mentesíti az iskolákat azon kötelezettségük alól, hogy gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről.

Ha a sztrájk miatt az iskola, óvoda, kollégium alkalmazottai nem vagy csak késve érkeznek be az intézménybe, az ő távolmaradásukat is igazoltnak kell tekinteni.


Hivatalok. A szociális intézményekben nem okoz fennakadást a sztrájk. A rendkívüli helyzetekre évek óta van érvényes intézkedési terv, ennek megfelelően alakítják ilyenkor a beosztási, helyettesítési rendet is.

A minisztériumok dolgozói nem kapnak szabadnapot mára a BKV-sztrájk miatt, be kell érniük a munkahelyükre, mindenkinek meg kell jelennie a hivatalban.


Kereskedelem. A vállalkozások számára is komoly gondot okoz a mai nap. Mint körképünkből kiderült: a szerződésben foglaltakhoz képest valamivel később és kisebb létszámmal nyitnak az üzletek a bevásárlóközpontokban. Walch Ottó, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. marketingigazgatója például elmondta, a legutóbbi sztrájk miatt hozzávetőleg 15 ezerrel kevesebb látogatója volt a komplexumnak, ez nagyjából ötödével kevesebb bevételt jelentett az adott napon a kereskedőknek. Hasonló helyzetre számítanak ma is.

A Tesco dolgozói és vásárlói buszjáratok a szokásos időben és útvonalon járni fognak. Ezenkívül a központi iroda dolgozói részére extra dolgozói járatokat biztosítanak – tájékoztat Szabó Anita, a Tesco-Global Zrt. PR-specialistája.


Vállalatok. Más a helyzet például a Budapesten több mint ezer főt foglalkoztató Ericsson Magyarországnál, ahol a részlegvezetők döntik el, hogy kinek a munkájára van ma feltétlenül szükség, ezen munkatársak bejutását céges autóval oldja meg a társaság – tudtuk meg Jakab Roland kommunikációs vezetőtől. Vannak olyan munkaterületek, ahol az otthonról dolgozás is megoldható. A többiek pedig vagy később ledolgozzák, vagy szabadságot vesznek ki erre a napra. Hozzátette: a hajnali takarítást kivételesen csütörtök estére tették át, hogy a takarítószemélyzet még az éjszakai járatokkal haza tudjon menni.

A Mol most is rugalmasan kezeli a helyzetet – tájékoztatták lapunkat. Ha a munkavállalónak aránytalanul nagy terhet jelentene vagy lehetetlen a bejutás, vagy sokat késne, a közvetlen vezetővel kell egyeztetnie a távollétről. Több megoldást is elfogadnak: a távmunkát, szabadság kiadását a munkavállaló kérésére, illetve a késést, amit később ledolgozhat a munkatárs. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.