BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Működésre mennek a kötvények

A tavaly kibocsátott mintegy 186 milliárd forintnyi kötvény harmadát az önkormányzatok működési kiadásokra fordították, egy másik harmadát pedig félretették jövőbeli EU-s pályázatok önrészének a finanszírozására – mutatott rá a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) hétfő délutáni tanácskozásán Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Főigazgatóságának vezetője.

Az önkormányzatok finanszírozási nehézségeiről szóló konferencián a szakember hozzátette: az eddigi ellenőrzési tapasztalatok szerint a települések a kötvénykibocsátások csupán harmadát használják fel fejlesztésekre, hosszú távú beruházásokra. További komoly dilemma, hogy az önkormányzatok olyan célokra pályáznak, ahol igen jó esélyük van a támogatások elnyerésére, és nem olyan projektekre, amelyek szerepelnek a több évre kitekintő települési gazdasági tervezésben. Vagyis az elkészülő fejlesztések fenntartása az esetek többségében komoly gondot fog okozni, holott a feladatellátáshoz szükséges források már így is nagyon szűkösek, és az önkormányzatok jó része már novemberi számlákat csak a következő év forrásaiból fizet ki.

Tény ugyanakkor az is, hogy a helyi adórendszeren belül még vannak tartalékok, hiszen az önkormányzatok nem vagy nem a maximális kulccsal vetik ki a helyi adókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.