BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Time Warner: őrzi a helyét

A Time Warner áll a médiatársaságok közül a legelőkelőbb – nyolcvannegyedik – helyen a világ legnagyobb tőzsdei cégeit összesítő Forbes 2000-es listán. Az árbevétel, az adózott eredmény, az eszközállomány értéke és a tőzsdei kapitalizáció alapján összeállított rangsor élmezőnyét természetesen a bankok és az olajtársaságok dominálják – az első a HSBC, majd a GE, a Bank of America, a JP Morgan Chase, az ExxonMobil és a Royal Dutch Shell következik –, médiavállalatból (kiadók, tévétársaságok, marketingcégek) kereken ötven került fel a listára. (Igaz, hogy több cég – így a GE vagy a Sony – médiadivíziója önállóan is helyezett lehetett volna.)

A Time Warner árbevétel és adózott eredmény tekintetében is első helyezett, a legnagyobb tőzsdei médiatársaság – a lista lezárásának időpontjában legalábbis – a Walt Disney. Az ötven vezető médiacég között az USA-t 21, Nagy-Britanniát hét és fél cég képviseli (a Reed Elsevier brit– holland vállalat). A Forbes listájára felkerült médiatársaságok kilencven százaléka nyereséges volt, utolsó üzleti évét mindössze öt cég zárta mínuszban.

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező társaságok közül a luxemburgi központú RTL Group a 14., a SanomaWSOY a 45., a TV2 tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 a 47. a Forbes „médiarangsorán”. Silvio Berlusconi cége, a Mediaset – amely 2007-et a Forbes számítása szerint 4,9 milliárd dolláros árbevétel mellett 670 milliós adózott eredménnyel zárta – a lista közepén, a 25. helyen áll. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.