BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelminősítők körmére nézne Brüsszel

Pénzügyi piacok. Szigorítja az unió a hitelminősítő cégek szabályozását – jelentette be Charlie McCreevy. Az EU belső piaci ügyekért felelős biztosa egy tegnapi beszédében azt mondta, amerikai mintára Európában is regisztrációra kötelezik a hitelminősítőket, a tagországok pénzpiaci felügyeleteire bízzák az ágazat ellenőrzését, és az érintett cégek belső szervezetébe is belenyúlnak. Az erről szóló részletes javaslatok októberre készülhetnek el.

McCreevy azzal magyarázza a szigorítás szükségességét, hogy a hitelminősítők nem csekély szerepet játszottak a tavaly kirobbant és máig is tartó jelzálogpiaci válságban. A Moody’s, a Standard & Poor’s és a Fitch ugyanis jelentősen alulbecsülte a jelzálogkölcsönökkel fedezett strukturált hiteltermékek kockázatait, és amikor a jelzálogpiac bedőlt, ez a másodlagos termékeket is forgalomképtelenné tette. A bankok világszerte több mint 300 milliárd dollárnyi veszteséget voltak kénytelenek leírni, s ennek 40 százalékát európai hitelintézetek szenvedték el.

A hitelminősítőkre jelenleg egy önkéntes magatartási kódex érvényes az EU-ban, ez azonban a bizottság szerint nem hozta meg a kívánt eredményeket. Érdekkonfliktust szül például, hogy a hitelminősítőket azok a cégek fizetik, amelyeknek a termékeiről független értékelést kell adniuk. A vállalatok nem tiltakoznak az EU által tervezett szigorítás ellen, de azt szeretnék, ha az európai előírások az amerikaiakhoz igazodnának. Charlie McCreevy azt mondta: törekszenek majd a szabályok konvergenciájára, de egyes pontokon „Európának kell magához ragadnia a vezetést”. VG


Törvényalkotás

Aligha ütközik komoly ellenállásba a tagállamok és az Európai Parlament részéről Charlie McCreevy javaslata.

A pénzügyminiszterek már jövő keddi ülésükön elvi beleegyezésüket adhatják a hitelminősítők regisztrációjának és külső ellenőrzésének ötletére, és az EP meghatározó politikusai is támogatóan nyilatkoztak a tervről.

A pénzügyminiszterek már jövő keddi ülésükön elvi beleegyezésüket adhatják a hitelminősítők regisztrációjának és külső ellenőrzésének ötletére, és az EP meghatározó politikusai is támogatóan nyilatkoztak a tervről.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.