BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új szelek fújnak a nemzetközi befektetési piacokon - Kína itt is előretör

Kína az elkövetkező öt évben várhatóan megelőzi a vállalati befektetések világvezető befogadójának számító Egyesült Államokat, továbbá informatikai és telekommunikációs, ipari termelési és bányászati területen a legbefolyásosabb országgá lép elő – állapítja meg a KPMG jövőbeli globális tőkeáramlásokat vizsgáló új tanulmánya.

A külföldi befektetésekből a legnagyobb arányban India részesedése növekszik majd a következő öt évben. A termelési beruházások terén pedig várhatóan világvezető szerephez jut.

A következő évek abszolút nyertesei a BRIC (Brazília, Oroszország, Kína és India) országok lehetnek.

Az európai gazdaságok a várakozások szerint vonzóak maradnak a befektetők szemében, és megtartja igen erős helyzetét elsősorban pénzügyi szolgáltatási területen az Egyesült Királyság. László Csaba, a KPMG adópartnere szerint Magyarország sem vonhatja ki magát a globális trendek hatásai alól, ezért különösen fontos, hogy a versenyképességünket javítani tudjuk, ami meghatározó lehet abban, hogy a régióra jutó kisebb tortaszeletből miként részesedünk.

A befektetések összegéből az USA várhatóan csökkenő arányban részesedik majd.

Az befektetési döntések szempontjából az olajár drágulása kapcsán a szállítási költségek, mint kritérium felértékelődését várja László Csaba. A döntésekben a tanulmány szerint jelenleg a legnagyobb hangsúly az ügyfelek elérhetőségének van, míg a szállítás a felmérés készítésekor csak a 9. legfontosabb kritérium volt.

Bár ez jelenthetné azt is, hogy a távol-keleti befektetésekkel szemben a kelet-európaiak vonzóbbak lesznek, de mégsem ez a helyzet.
Régiónk globális összevetésben nem kerül fel a befektetései térképekre, csupán elszórtan, egy-egy iparág esetében kerülhet fel ilyen listákra a KKE-térségből elsősorban Lengyelország és Románia. Magyarország mérténél fogva egyszerűen rá sem kerül a legjelentősebb befektetési célpontok listájára.

A felmérés főbb megállapításai

  • Az USA átadja helyét Kínának befektetés és befolyás tekintetében.

  • Európa, különösen az Egyesült Királyság továbbra is vonzó a befektetők szemében.

  • Új források az indiai üzemanyaggyártás növekedésének elősegítésére.
  • Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.