BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A franciák megszüntetik az iparűzési adót

Reform. Az ipari körök egyre hangosabb tiltakozása nyomán a francia kormány elhatározta, hogy még az államfői mandátum 2012-es lejárta előtt megszünteti vagy kifuttatja az iparűzési adót, holott ennek befizetése a települési önkormányzatok finanszírozásának fontos elemévé vált. A bevételek kiesését abból a pénzből kellene fedezni, amelyet a francia közigazgatási rendszer tervezett egyszerűsítése révén lehetne megtakarítani. A településektől felfelé, egészen a kormányig Franciaországban öt igazgatási szint van, amelyet az állandó pénzhiányért és a viszszatérően jelentkező kaotikus állapotokért egyaránt felelősnek tartanak. A következő két-három évben az adott szerkezetből legalább egy lépcsőt ki akarnak iktatni, s ezzel párhuzamosan futtatnák ki a vállalatok gazdálkodását jelenleg erősen bénító – ott „taxe professionelle” néven ismert – iparűzési adót.

A törekvést indokolva Luc Chatel ipari miniszter kijelentette: egy Franciaországban előállított személyautót a szóban forgó adónem legalább 150 euróval drágít meg. Az alkalmazását fölöttébb hátrányossá teszi, hogy nem a kimutatható nyereségre vetítve szedik be, hanem az adott helyen működtetett üzemegység tőkéjével arányosan, s ez a tőkeképzéssel szemben is ellenérdekeltséget teremtett. A kiiktatása az egyik elképzelés szerint fokozatosan menne végbe, mégpedig úgy, hogy az új beruházások értékét már nem kellene hozzászámolni az adóalaphoz. Ha pedig a kieső összeg pótlására a közigazgatásban elérhető megtakarítások nem lennének elegendők, akkor az önkormányzatoknak ingatlanadót kellene kivetniük.Financial Times


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.