BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan kamatcsökkentés

Prognózis. A fiskális megszorításokat inkább fájdalomcsillapítónak és nem a válság gyógyszerének tartja Bihari Péter, a monetáris tanács tagja. Ez egybevág több neves közgazdász véleményével is, akik továbbra is a mélyreható, szerkezeti reformok szükségességét hangsúlyozzák. A jegybankár a Reutersnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: amint lehet, elindul a kamatcsökkentés, de jelenleg nagy kérdés, mikor kerülhet sor erre. A jelenlegi pénzpiaci körülményeket abnormálisnak nevezte, utalva arra, az inflációs célkövetés ilyen viszonyok között nem lehet eredményes. A jegybank legutóbb augusztusban adott ki középtávú gazdasági prognózist, amelyben a nemzetközi pénzügyi krízissel kapcsolatban még azzal számolt, „hazánkat csak a tornádó oldalszele éri el”, ezt többször is hangoztatta az MNB vezetése. Bihari – megelőlegezve a november végén megjelenő friss inflációs jelentést – már reális lehetőségnek tartja, hogy a magyar gazdaság zsugorodjon, ezt a külső piacok szűkülése mellett a belső keresleti viszonyok is alátámasztják. Az inflációs célt azonban korábban elérhetjük, mint 2010 második negyedéve, ez az augusztusi prognózisban állt. Abban a tekintetben konszenzus van a piaci szakértők között is, hogy a korábban számoltnál alacsonyabb lehet az áremelkedés, azonban a növekedésről jelenleg igen eltérően vélekednek. Van, aki jelentős, 4 százalékos csökkenést tart valószínűnek, míg például a GKI és a Kopint-Tárki előrejelzései szerint 0,5–1 százalék közötti növekedés lehet.

A pénzpiacok konszolidálódásával kapcsolatban nem bocsátkozott jóslatokba Bihari, de kulcstényezőnek nevezte, hogy a magyarországi bankok külföldi anyaszervezetei felelősséget vállaljanak az itteni leánybankok iránt. Ezzel szemben a jegybank vezetése ezt idáig meg sem kérdőjelezte, éppen arra hivatkozva nevezték stabilnak a hazai bankrendszert, hogy tőkeerős külföldi bankok állnak a hátterében. Bihari elmondása szerint a bankközi likviditás még mindig nem állt helyre, az elmúlt hetekben a nemzetközi szervezetek, az MNB és a kormány által tett erőfeszítések ellenére sem. A mostanában többször megfigyelhető, napon belüli többszázalékos ingadozásokat mindenképpen aggasztónak tartja a szakértő.

Több szakértő felvetette a mielőbbi euróbevezetést mint a válságból kivezető lehetséges megoldást. Ezzel kapcsolatban a tanácstag megjegyzi, az euró előszobájának nevezett ERM II árfolyamrendszerbe történő belépés előfeltételeit jövő év második felére látja teljesíthetőnek. Formálisan nem köti az unió feltételekhez a mechanizmushoz történő csatlakozást, így vélhetően úgy értette Bihari, hogy addigra csökkenhet a korábban megszokott szintre a hazai valutaárfolyam volatilitása. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.