BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kimozdítaná az országot a dermedtségből a Reformszövetség

Ez egy történelmi pillanat, egy történelmi szövetség. A gazdaság és a tudomány összefogott, hogy ne úgy menjen tovább, ahogy eddig - hangzott el az a Reformszövetség pénteki sajtótájékoztatóján.

A Reformszövetséget november 11-én alakították meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia volt és jelenlegi elnökei.

Pálinkás József, az MTA elnöke hangsúlyozta, pártfüggetlen javaslattevő és tanácsadó szövetséget alapítottak, melynek célja, hogy olyan terveket dolgozzon ki, melyek segítségével hazánk felzárkózhat az Európai Unió átlagához. A kidolgozandó tervek kiterjednek a konvergencia program folytatásának módjára, az euró bevezetésének menetrendjére és módjára, a versenyképesség javításának módszereire, az adó- és foglalkoztatáspolitikára, az egyensúlyörző reformok alapelveire.

Futó Péter,  a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke elmondta, az első javaslataikat február közepéig fogják kidolgozni, a közigazgatási-, az adó-, illetve a járulékreform kérdéskörében. Az alapítótagok továbbá külön kiemelték a nyugdíjreform szükségességét, a nyugdíjkorhatár újragondolásának elkerülhetetlenségét.

A megjelentek egyetértettek abban, hogy hazánk évek óta dermedtségben él és képtelen megfelelően lereagálni a jelenlegi világgazdasági válság hatásait is. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a válságra hazánk csak tünetkezelő, időleges válaszokat adott, a bérbefagyasztásokat követően, 2010-ben újra előjöhetnek a problémák. A Reformszövetség ezt kívánja megakadályozni.

A reformjavaslatok kidolgozásába a szervezet elismert szakembereket kíván bevonni. A költségeket a tagszervezetek elkülönített alapjából, illetve szükség esetén alapítagok magántőkéjéből finanszírozzák. A szövetség gazdasági hátterének biztosítását Demján Sándor vállalta magára. A szervezet képviselői hangsúlyozták: a politika képviselőitől nem kívánnak anyagi támogatást elfogadni, így kormányzati támogatásra sem tartanak igényt. A Reformszövetséget a függetleníteni akarják a politikai befolyás minden formájától.

Gyurcsány üdvözli a Reformszövetséget

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb szakmai szerveződése ez, mert lehetőséget teremt az ország előtt álló kihívások széleskörű megvitatására - írja a Reformszövetség megalakulása alkalmából írt közleményében a miniszterelnök. Gyurcsány szerint ma soha korábban nem látott kihívásokkal néz szembe a világgazdaság, és a fenyegető hatások alól a magyar gazdaság sem vonhatja ki magát. A kormányfő úgy látja, a cselekvés szándéka idáig is megvolt, de lényeges kérdésben hiányzott a társadalmi konszenzus, a változások iránti közös igény és akarat. Véleménye szerint ebből a szempontból a nemzeti és a gazdasági csúccsal új fejezet kezdődött.

Gyurcsány Ferenc bízik benne, hogy a Reformszövetség megalakításával az együttműködés kiszélesíthető.

Gyurcsány Ferenc bízik benne, hogy a Reformszövetség megalakításával az együttműködés kiszélesíthető. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.