BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tárgyalás - 100 milliárdra nő az E.On vesztesége az év végére

A héten próbálnak megállapodni az E.On és a kormány szakértői csoportjai a gázárképzésről. A nullaszázalékos gázáremelés miatt azE.On Földgáz Trade Zrt vesztesége év végére 100 milliárdosra nő.

A nullaszázalékos gázáremelés az importőr E.On Földgáz Trade Zrt. számára azt jelenti, hogy továbbra is érvényes a lapunkkal korábban közölt forgatókönyv: a cég október közepi, mintegy 30 milliárd forintos vesztesége az év végére – a gyenge forint hatását is belekalkulálva – 100 milliárd körülire nő.

A végső számot még módosíthatják a decemberi olajárak, de a nagyságrend biztos. A januárra várt, ezer köbméterenként 480 dolláros importárat ismerve, s tudva, hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) eredetileg 10 százalékos szabályozott piaci áremelést szeretett volna érvényesíteni, e drágítás mellett nem keletkezett volna újabb vesztesége a társaságnak a gázpiaci szabályozás miatt.

A német hátterű cégnél érdeklődésünkre nem kívántak nyilatkozni, mert – ahogy arról korábban hírt adtunk – a társaság, illetve a kormány szakértői csoportja között a kérdésben most indul az egyeztetés. Az E.On veszteségét ugyanis nem egyszerűen a vételi és az eladási ár közötti különbözet okozza, hanem az is, hogy e különbözetet október 1-je óta a magyar állam már nem téríti meg neki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.