BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budaházy és Toroczkai a fogdában töltötte az estét

Harmincöt embert állítottak elő a fővárosban a nemzeti ünnepen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este.

A BRFK összegzése szerint 72 bejelentés érkezett hozzájuk március 15-ei budapesti rendezvények megtartására. Közülük Budaházy Györggyel szemben hatóság eljárásának megzavarása bűncselekmény kísérlete, Toroczkai Lászlóval szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészülete miatt tesz feljelentést a BRFK a Budapesti Nyomozó Ügyészségen.

Budaházy Györgyöt este tízkor, Toroczkai Lászlót hajnali egy óra körül engedte szabadon a rendőrség - közölte a Nemzeti Jogvédő Szervezet.

A rendőrség közleménye szerint békés, méltóságteljes, nyugodt ünnepre készültek, de volt információjuk arról, hogy szélsőséges csoportok az ünnepi rendezvények megzavarására készülnek.

A rendőrség 3.180 emberrel és megfelelő eszközökkel, tervezetten készült a rendezvények biztosítására. Négy rendezvény megtartását tiltották meg úgy, hogy a tiltó határozatokat a bíróság is helyben hagyta.

A rendőrségi közlemény emlékeztetett: az előkészületeknek és a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően már szombaton megtalálták a rendőrök azokat az előkészített Molotov-koktélokat és közbiztonságra veszélyes eszközöket, amelyeket ismeretlenek helyeztek el a Belvárosban, továbbá "megakadályozták azt, hogy további ilyen eszközöket helyezzenek el a város különböző részein".

"A rendőrség a nap folyamán tömegoszlató eszközöket, tömegoszlatást nem alkalmazott, a Március 15-e téren egy esetben került sor paprikaspray használatára" - tartalmazza a közlemény. A BRFK később hozzátette: a József Attila utcában demonstrálók egy csoportja megtámadta a rendőrsorfalat, ezért ott könnygázt használtak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyancsak vasárnap este tette közzé összesítését, amely szerint a hétvégén a rendőrség az országban 674 rendezvényt biztosított, ebből 122-t Budapesten. A biztosításban a két nap alatt az országban összesen több mint 8.000 rendőr vett részt, ebből csaknem 6.500 vasárnap. Vidéken a rendezvények biztosítása során a rendőröknek nem kellett intézkedniük.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.