BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem hiszem, hogy másoknak kéne fizetniük a felelőtlen politikáért!"

A keleti EU-tagállamok fiskális felelőtlenségét bírálja az új litván elnök

„Nem hiszem, hogy másoknak kellene fizetniük az új EU-tagállamok felelőtlen fiskális politikájáért” – mondta az előző hétvégén Litvánia államfőjévé választott Dalia Grybauskaite. A balti állam első női köztársasági elnöke – korábban az Európai Bizottság költségvetési ügyekben illetékes tagja – felszólította a korábbi szocialista államokat, hogy a gazdasági válságot tekintsék jó alkalomnak, az eddig halogatott szerkezeti reformokat gyorsított ütemű végrehajtására.

Grybauskaite reményét fejezte ki, hogy országa a mostani nehéz időket is át tudja vészelni, anélkül, hogy a Nemzetközi Valutaalap segítségéért folyamodna. Ez utóbbi lehetőségét azonban nem zárta ki, arra az esetre, ha a külső gazdasági körülmények tovább romlanának. Az új államfő nem csinált titkot abból, hogy részt kíván venni hazája gazdasági ügyeinek irányításában, jóllehet az alkotmány számára ebben a kérdésben szűk korlátokat szab.

A most 53 éves, harcos kiállású politikus – jelentések szerint fekete öves karate sportoló – korábban pénzügyminiszterként állt hazája szolgálatában, és a hét végén elsöprő többséggel nyerte meg az elnökválasztást.

A térség pénzügyi helyzetét elemezve kijelentette, hogy az EU új tagállamainak nem járnának további kedvezmények, az euró átvételéhez pedig különösképpen ellenjavallott lenne puhább feltételek kikötése. Ezek nyomán – vagy ha lenne könnyített hozzáférés az Európai Központi Bank likviditási forrásaihoz – erőteljesen megcsappanna a késztetés és a hajlam, a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására.

Az Európai Bizottság és az uniós jegybank már így is eleget tettek – hangoztatta Grybauskaite, hozzátéve, hogy a könnyítéseket a térség politikusai eddig saját maguknak szavazták meg. Az országa előtt álló feladatokat áttekintve magabiztosan kijelentette, hogy Litvánia meg fog birkózni a saját problémáival.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.