BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több segítséget várnak

A piacszűkülés idején csökken a kkv-k támogatásának a hatékonysága

Miközben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások segítését prioritásnak mondja a kormányzat, maguk az érintettek keveslik és nem tartják elég hatékonynak azt, amit az államon keresztül kapnak.

A szaktárca által a kkv-k finanszírozásáról készített éves jelentésből mindenesetre az látszik, hogy tavaly a legjelentősebb forráshoz jutási kezdeményezések a visszatérítendő pénzügyi programok voltak, és különböző konstrukciókban összesen közel 120 ezer vállalkozást segítettek 816 milliárd forintnyi hitelkerethez.

Emellett nagyjából 351 milliárd forintnyi összegben vállalt készfizető kezességet az állam. A vissza nem térítendő támogatások összege már jóval kevesebb volt. A reálszféra képviselői szerint ennél több kellene, például a Széchenyi-kártya mintájára egy beruházási hitelt kínáló termék, illetve egy kkv-bank.

Egy felmérés szerint az uniós pályázati források a banki hiteleknél is fontosabb szerepet töltenek be a kkv-k finanszírozásában. Egy másik elemzés szerint a kisvállalkozók nem elég innovatívak, félnek a kudarctól, és nem képesek betörni a nemzetközi piacra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.