BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lízingcégek és a pénzügyi vállalkozások is aláírnák a kódexet a bankok után

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lízingcégekre és a pénzügyi vállalkozásokra is kiterjesztené a banki magatartási kódexet, miután a bankszövetségnél azt jóváhagyják - mondta Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke az MTI-nek hétfőn.

Az elnök megerősítette, hogy szakértői szinten megegyezés született a banki magatartáskódex szövegéről, amely lefedi a teljes lakossági hitelezés folyamatát.

Farkas Ádám kifejtette: a kódexben a bankok önkorlátozást vállalnának a szerződésmódosítások, a banki szerződések díjtételeinek bizonyos vonatkozásaiban.

A PSZÁF elnöke a kódex tényleges tartalmáról nem kívánt részleteket közölni. Annyit azonban elmondott, hogy a végleges szöveg elfogadása után - amelyet az elképzelés szerint az összes jelentős magyarországi bank jóváhagyna és csatlakozna hozzá - a kódexet teljes terjedelmében közzé tennék a PSZÁF honlapján.

Az elnök arról is szólt, hogy a PSZÁF időről időre azt is publikálná, mely hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, illetve lízingtársaságok csatlakoztak a kódexhez. Marsi Erika, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára egy vasárnap esti televíziós műsorban kifejtette: a magatartási kódex elfogadása esetén is szükséges módosítani a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó törvényt, mert a jelenlegit nem lehet végrehajtani.

A banki termékekre vonatkozó kezelési költség például csak a KSH által közölt infláció mértékéig emelkedhetne, s ez egyértelműen az átláthatóságot segítené - mondta a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Farkas Ádám nem kívánta kommentálni Felcsuti Péternek, a Magyar Bankszövetség elnökének hétfőn bejelentett lemondását, azt a bankszövetség ügyének tekinti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.