BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovák gazdaság 2010 első negyedétől ismét növekedhet

Visszatér a növekedési pályára a szlovák gazdaság 2010 első negyedévében, és a bővülés üteme megközelítheti a válság előtti rekordot, mondta hétfőn a pozsonyi kormány pénzügyminisztere.

Jan Pociatek elmondta: a tárca várakozásai szerint már 2010 első negyedében újra növekedik majd a szlovák gazdaság éves összevetésben.

A miniszter szerint "villámgyors" kilábalás nem valószínű, de a gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, hogy ismét a válság előtt tapasztalt dinamizmussal bővüljön a nemzeti össztermék (GDP).

A pénzügyminiszter nem számít a 2007-eshez fogható rekord gyors, 10 százalék körüli növekedéssel a válság lecsengése utáni időkben, "5 és 7 százalék közötti mértékű gazdaságnövekedés azonban nagyon is lehetséges" - mondta Jan Pociatek a Markiza tévécsatornának. A szlovák pénzügyminisztérium hivatalos előrejelzése szerint idén 6,2 százalékkal csökken a GDP, jövőre pedig 1,1 százalékkal bővül.

A GDP 2006-ban 8,3 százalékkal bővült, 2007-ben rekord gyorsaságra, 10,4 százalékra váltott a növekedés üteme, majd 2008-ban, a világméretű gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan 6,4 százalékra lassult a GDP-bővülés éves összevetésben. Idén az első negyedévben 5,6 százalékkal visszaesett a szlovák gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 11,2 százalékos volt a visszaesés január-márciusban. Az euróövezethez tartozó, 5,4 millió lakosú ország ezzel negatív Európa-bajnok lett, holtversenyben Lettországgal.

Szakértők a válság csapásai alatt súlyosan megzuhant autóipar túlsúlyát okolták a nagy visszaesésért, mint ahogy a korábbi, igen dinamikus fejlődés motorja is az autógyártás volt az elemzői vélemények szerint.

A francia Peugeot és a dél-koreai Kia 2006-os betelepülésével Szlovákia egy lakosra számítva a világ legnagyobb autógyártó országa lett, és a Volkswagen is már évek óta gyárt az országban.

A második negyedévben már enyhült a visszaesés: a GDP 5,3 százalékkal zsugorodott éves szinten, szemben az elemzői jóslatokban szereplő 6,1 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig már 2,2 százalékkal bővült a szlovák gazdaság április és június között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.