BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-vezér: Az amerikai fogyasztó helyett új növekedési hajtóerő kell

Egyensúlyba kell hozni a világgazdaság növekedési modelljét - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki szerint az amerikai fogyasztó helyett új globális növekedési hajtóerőt kell találni.

Dominique Strauss-Kahn a Financial Timesnak adott, szombaton megjelent interjúban kijelentette: szeretné, ha a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) jövő heti pittsburghi csúcstalálkozóján a világgazdaság kiegyensúlyozása elsődleges fontosságú napirendi pont lenne.

Az IMF vezetője szerint ahhoz, hogy rövid távon elégséges ütemű gazdasági növekedés indulhasson be, növelni kell a fogyasztást a feltörekvő piacokon. Ezután meg kell határozni azt is, hogy milyen legyen a hosszú távra szóló növekedési modell - tette hozzá.

A londoni gazdasági napilap szerint Strauss-Kahn nyilatkozata egybeesik azzal az amerikai törekvéssel, hogy a kiegyensúlyozottabb globális növekedés - amely kevésbé függ az adósság táplálta amerikai magánfogyasztástól - a G20-csúcs témája legyen.

A valutaalap első embere ugyanakkor arról is beszélt a Financial Timesnak, hogy a növekedési modell kiegyensúlyozásában nincs előrelépés. - Többoldalú konzultációk folynak erről a kérdésről, és ezek megállapításait mindenki elfogadta, utána viszont nem történt semmi - mondta.

Strauss-Kahn szerint az IMF és a Világbank egyedül nem tudja ezt a problémát megoldani, ehhez a G20-országok politikai eltökéltsége szükséges. Hozzátette: senki nem akarhatja hosszú távon fenntartani a jelenlegi állapotot, vagyis azt, hogy egyes országok nagy többleteket, mások nagy hiányokat halmoznak fel.

Az IMF vezérigazgatója kiemelte ugyanakkor, hogy ha az Egyesült Államokban növekszenek a megtakarítások, akkor az amerikai fogyasztó már nem lesz a globális gazdasági aktivitás hajtóereje. "Kérdés, hogy mi lesz a világgazdasági növekedés motorja. Erre nem könnyű válaszolni" - mondta Strauss-Kahn.

Hozzátette: új növekedési forrásokat kell találni, és biztosítani kell, hogy a folyamatszintű növekedés a válság után magasabb ütemű legyen, mint előtte volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.