BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két tender zárult le: az m2 új műholdon, hitel viszont nincs

Jövő hónaptól új műholdról fogható az m2 csatorna adása – derült ki a tender eredményhirdetésén, miután a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége jóváhagyta a váltást. A testület ugyanakkor tegnap nem járult hozzá, hogy az MTV beruházási hitelt vegyen fel, így az erre vonatkozó, szintén ma zárult közbeszerzési eljárás eredménytelen lett.

A Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége – összhangban a médiatörvénnyel és a médiahatóság korábbi határozatával – tegnapi ülésén jóváhagyta, hogy az MTV eredményt hirdessen az m2 csatorna műholdas terjesztésére kiírt közbeszerzési pályázatán.

Ennek nyomán az MTV ma, szeptember 10-én kihirdette a tender eredményét. A nyertes ajánlattevő az Eutelsat SA – Magyar Telekom Nyrt. – eVision Kft. konzorciuma lett. Eredetileg az Európai Unió Hivatalos lapjában 2009/S 138-202115. számon jelent meg a részvételi felhívás.

A régi szerződés október 3-án jár le. Az új műsorterjesztési szolgáltatás miatt megváltoznak az m2 műholdas terjesztési paraméterei is. Ezek közül a legfontosabb, hogy az új műhold az Eurobird 9A, keleti 9 fok égi pozíción érhető el. A nézőknek szóló részletes információk az MTV képújság 318. oldalán, illetve a www.mtv.hu honlapon olvasható majd.
Eredménytelen lett viszont az a szintén ma zárult közbeszerzési eljárás, amelyet 2 milliárd 450 millió forint összegű beruházási hitel felvételéhez írt ki az MTV.

A tulajdonosi testület, vagyis a kuratóriumi elnökség tegnap ugyanis nem adott felhatalmazást a beruházási hitelszerződés megkötéséhez. A testület annak ellenére döntött így, hogy egy korábbi határozatában már jóváhagyta a hitelfelvételi közbeszerzési tender feltételrendszerét, és az MTV idei üzleti tervét elfogadva is igent mondott az abban szintén szereplő hitelfelvételre.

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009/S 118-171341 számon jelentette meg a részvételi felhívást. Két érvényes ajánlat is volt, de az MTV – önhibáján kívüli okból - mégsem tudott győztest hirdetni. Az eredménytelenség oka, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége jóváhagyásának hiányában az MTV képtelenné vált a szerződés megkötésére, ezért az eljárás a Kbt. 92.§ d) pontja alapján eredménytelen.

Az MTV menedzsmentje  már a kuratóriumi elnökség tegnapi döntése után rendkívüli megbeszélést tartott, és azon megkezdte, ma pedig folytatta egy intézkedési terv kidolgozását, amely igyekszik kezelni a hitel felvételének blokkolása miatt kialakult új, váratlan és rendkívüli helyzetet.  Medveczky Balázs ügyvezető alelnök arra kérte vezetőtársait, köztük Nagy Attila gazdasági igazgatót és Kósa Somogyi György műsorigazgatót, beláthatóan rövid időn belül tegyenek javaslatokat a költségek jelentős csökkentésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben kezelhető legyen a csaknem két és fél milliárdos forráskivonás.

„Az MTV gazdasági stabilitását és közszolgálati feladatkörének ellátását veszélyezteti minden olyan váratlan és indokolatlan elvonás, amely arra kényszeríti a vállalatot, hogy a 2007-es bevételnél is kevesebből gazdálkodjon az idén és jövőre, amikorra még költségvetési megszorítások is várhatók” – hangzott el az MTV vezetőinek megbeszélésén.

A résztvevők úgy határoztak, hogy a tervek véglegesítése után újra megpróbálják a kuratóriumi elnökséggel megértetni a már 2007 óta tartó alulfinanszírozottság legfőbb veszélyét, azt, hogy a nézők, az adófizető választópolgárok lesznek vesztesei annak, ha a megszorításokkal együtt járó  műsorstruktúra-karcsúsítás nyomán megakad a szükséges társadalmi párbeszéd. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.