BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már egyre többször látni a kék eget Pekingben

Tíz éve nem volt ilyen jó Peking levegője - állította a főváros környezetvédelmi hivatalának egyik vezetője hét végi tájékoztatóján.

Pekingben e hét csütörtökéig környezeti szempontból 214 úgynevezett első-, illetve másodosztályú napot regisztráltak, ami a megfigyelt napoknak nagyjából a 82 százaléka - jelentette ki Csen Tien (Chan Tian), az érintett hivatal helyettes vezetője. Megjegyezte: "már csak 46 napra van szükség ahhoz, hogy a város teljesítse célját, az évi 260 napra szóló kielégító minőséget."

A kínai fővárosban a szennyezettségi mutatók alapján megalkotott ötszintű skálán mérik a levegő milyenségét. Az első, illetve a második kategóriába tartozó napokat szokták a "kék ég napjainak" nevezni. A tájékoztatón elhangzott, hogy a pekingiek az idén már 18-cal többször láthattak kék eget, mint tavaly ilyenkor, miközben a korábbi átlaghoz képest tavaly - az olimpia miatt - amúgy is jobban teljesítettek.

Peking összesen 140 erősen levegőszennyező gyár termelését megszüntette, vagy áttelepítette azokat. Csen elmondása szerint ezen kívül az idén szeptember 11-ig több mint 92 ezer járművet kellett vagy minőségileg jobb állapotba hozni, vagy kivonni a forgalomból, mivel nem feleltek meg a károsanyagkibocsátás városi szabványának.

Elhangzott az is, hogy Peking várhatóan 2012 körül teszi kötelezővé az Euro 5 kibocsátási határértéket, amit Kína 5-nek fognak nevezni.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint augusztus végén több mint 3 millió 800 ezer gépkocsi futott Peking útjain, s csak augusztusban több mint 60 ezret adtak el. Ez azt jelenti, hogy, ha átlagban marad a napi kétezer autóeladás, akkor az év végére az amúgy is túlzsúfolt kínai fővárosban, már körülbelül 4 millió járművel kell majd számolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.