BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történik a magyarországi raktározással?

A Papyrus Hungária Zrt. és a BILK Logisztikai Zrt. hosszú távú - több mint öt évre szóló - megállapodást írt alá összességében 7 ezer négyzetméternyi magasraktár bérletéről. Az előző bérlő szeptember 30-án adja át a raktárat, amelyet a papír-nagykereskedő vállalat november elsejétől két részletben foglal el.

A cégnek ugyanis jelenleg két raktára van: elsőként a budapestiből költözik át a cég, majd egy év múlva a budaörsi szerződésünk lejárta után foglalják el az új bérlemény második felét - mondta el Dan Andersson, a Papyrus Hungária Zrt. vezérigazgatója, hozzáfűzve, hogy a két cég – jogelődjei révén – közel 30 éve van üzleti kapcsolatban.

A Papírker és a Waberer''s csoport jogelődje, a Volán Tefu ugyanis a hetvenes évek végén közösen épített egy 20 ezer négyzetméteres raktárat. Manapság pedig a Waberer''s csoport hozza Svédországból a Papyrus Hungária számára a készterméket, itthon pedig a cég belföldi áruterítését végzi. A papír-nagykereskedő vállalat az elmúlt évben a grafikai-, irodai- és kellékanyag nagykereskedelmi piac 30 százalékát fedte le, árbevétele pedig elérte a 9,1 milliárd forintot.

A gazdasági válság ellenére is újabb, ezúttal egy 10 ezer négyzetmétert meghaladó összterületű raktár-iroda komplexumot avatott májusban a  BILK., így már több mint 150 ezer négyzetméter ipari ingatlant hasznosít. A BILK kihasználtsága ezen az üzleti területen kimagasló, közel 100 százalékos. A beruházásban az a különleges, hogy a bankkal tavaly májusban kezdődött hiteltárgyalások csak a közelmúltban fejeződtek be, ám mivel a bérlővel, a Lagermax Kft.-vel kötött szerződés megszabta a határidőt is.

Ezért a BILK, valamint a generálkivitelező, a Market Építő Zrt. biztosította az építkezéshez szükséges közel 1,5 milliárd forintot – tájékoztatta lapunkat Marján Miklós, a BILK Logisztikai Zrt. vezérigazgatója, hozzáfűzve: a rövidesen megérkező hitelt utófinanszírozásra fordítják.

A terület fejlesztését hat éve folytató társaság 2003 óta összesen 38 millió euró hitelt vett fel 15-20 éves futamidővel, saját forrásból pedig több mint kétmilliárd forintot fordított a beruházásokra. A kivitelezési munkákért fele-fele arányban fizetnek forinttal és euróval, a bérlőktől pedig euróban kapják a bérleti díjat.

A Papyrusról

A Papyrus 2,041 milliárd eurós forgalmával Európa vezető papír, csomagolóanyag és kellékanyag nagykereskedője.

Évente 2 millió tonna papírt értékesít. A Papyrus jelenleg 22 európai országban van jelen és közel 3 000 embert foglalkoztat. Központi irodája Svédországban, Göteborg mellett, Mölndalban található.A BILK területén egy éve mintegy 1200 kamion rakodott naponta, ám az uniós fuvarozási igény napjainkban tapasztalható 15 százalékot meghaladó esése miatt közel azonos mértékben csökkent a területre behajtó tehergépkocsik száma. Igaz, a Lagermax által kibérelt új raktár révén ennek felét kompenzálja az autóalkatrész-szortírozás és -kiszállítás járműforgalma. Annak érdekében azonban, hogy a bérlő vállalatok adott esetben szűkíthessék raktárigényüket, éppen azt mérik fel, milyen egységeket lehet összébb költöztetni, és a felszabaduló területet új bérlőkkel feltölteni.

Értesüléseink szerint a logisztikai piacon manapság a raktárak mintegy ötöde üresen áll, Marján Miklós azonban úgy látja: a korszerű, energiatakarékos raktárak versenyelőnybe kerültek a piacon, ezért nem aggódik túlságosan a BILK kihasználtságát illetően: erre az évre újabb árbevétel-növekedést, és így mintegy négymilliárd forintos forgalmat vár a vezérigazgató.

Csökkenő fejlesztői aktivitás, akciós bérleti díjak, kevesebb új bérleti szerződés jellemzi a magyarországi ipari ingatlanok piacát. Egyre több egység üresedik meg, főképp az újonnan átadott épületeknek köszönhetően, ugyanakkor a kisebb ingatlanok és a városi logisztikai központok a kelendőbbek – foglalja össze Beck Tamás, a Colliers International ipari divíziójának igazgatója.

Az első félév során mintegy 25 - 30 ezer négyzetméternyi raktárból költöztek ki a bérlők, miközben 26 400 négyzetméterre születtek új szerződések. Az idei első fél éves új bérleti szerződésekben foglalt alapterületek meg sem közelítik az elmúlt év azonos időszakában regisztrált 190 000 négyzetmétert.

Sok potenciális bérlő kivár, halogatja döntését, illetve a jelenlegi helyszínen újratárgyalják vagy éppen meghosszabbítják szerződésüket. Több fejlesztő a már elkészült, de még bérbe nem adott, vagy éppen frissen megüresedett nagy alapterületű, úgynevezett „big box” területekre akciós bérleti díjakat hirdetett meg, amelyek nettó bérleti díja négyzetméterenként és havonta 3,5 euró körül, vagy akár az alatt van. Ezzel párhuzamosan a többi ingatlan irányára általában 3,8-4,5 euró között mozgott az első fél évben.

A Colliers International budapesti irodájának adatai szerint ugyanakkor gyakorlatilag megszűntek a nagyobb volumenű raktárberuházások, és 2010 első félévére egyelőre csak egy-két kisebb épület átadását prognosztizálta a nemzetközi ingatlantanácsadó.

Évente 2 millió tonna papírt értékesít. A Papyrus jelenleg 22 európai országban van jelen és közel 3 000 embert foglalkoztat. Központi irodája Svédországban, Göteborg mellett, Mölndalban található. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.