BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem akarunk Warren Bufettek lenni" – Mentőakció mega-veszteséggel

Egy kongresszusi felügyeleti bizottság jelentése szerint valószínűtlen, hogy a Chrysler és a GM megmentésére áldozott 23 milliárd dollár visszakerülhet az amerikai államkincstárba.

Az illetékes kongresszusi bizottság erről a 700 milliárd dolláros TARP keretében kifizetett pénzek sorsáról szóló jelentésében emlékezett meg. A panel vezetője, a Harvard jogász professzora az AP-nek úgy nyilatkozott: az Obama-kormány kemény üzletet kötött, de nem biztos, hogy ez elég lesz. A szakértők szerint valószínűtlen, hogy a két autógyár a megmentésükre szánt 23 milliárd dollár jelentős részét visszafizesse.

Az amerikai állam a Chrysler 10, a GM 61 százalékának tulajdonosa. A cégek akkor lennének képesek a támogatás visszatérítésére, ha részvényeik árfolyama váratlan szintre emelkedne – közölték a Kongresszus szakértői.

A GM értéke 2008 áprilisában, csúcspontján 57,2 milliárd dollárra rúgott. Ahhoz, hogy a vállalat visszafizethesse a támogatást, piaci értékének 67,6 milliárd dollárra kellene emelkednie, ami igencsak optimista feltételezés. A panel leszögezte: meglehetősen valószínűtlen, hogy a Chrysler valaha visszafizesse az 5,4 milliárd dolláros támogatási részt.

A pénzügyminisztérium illetékesei elismerték, hogy a 23 milliárd dollár nagyobb részének búcsút mondhatnak az amerikai adófizetők. Washington korábban közölte: szeretnék a lehető legnagyobb összeget visszakapni az állami támogatásokból úgy, hogy minél gyorsabban megválnak tulajdonosi jogaiktól.

"Nem akarunk Warren Buffettként viselkedni és az utolsó dollárt is kipréselni ebből" – mondta az ügy kapcsán az Obama-kormány autóipari szakcsoportját vezető Steve Rattner. Hozzátette: szeretnék, ha a adófizetők jól járnának, de a legfontosabb az, hogy az amerikai kormány a lehető leggyorsabban kiszálljon az autóiparból.

Az "új GM" szóvivője, Greg Martin ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott a visszafizetésről. Mint mondta, képesek lehetnek rá, mivel kisebb az adósságuk, nyerő a portfóliójuk és méretük pont megfelel a jelenlegi piaci realitásoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.