BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szilinél a bivalybőr táska - Fotók!

Ha az ország továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát folytat, akkor jövőre megindulhat a gazdaság növekedése, és tartható lesz a 3,8 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiány - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken Budapesten, mielőtt Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének átadta volna a jövő évi költségvetés tervezetét.

A pénzügyminiszter méltatta a tárca és a kormány munkáját: úgy vélte, hogy az elmúlt időszak egyik legfegyelmezettebb és leggyorsabb költségvetési tervezésén vannak túl, az egyik legnehezebb pénzügyi, gazdálkodási időszakban.

Hozzátette: a prioritás nem változott, a kettős cél az egyensúly megtartása és a növekedés lehetőségének megteremtése, erre pedig egyetlen választása van egy józan költségvetésnek, a kiadások csökkentése.

A jövő évi költségvetés tervezete az államháztartásban 15.693,9 milliárd forint bevételi és 16.754,3 milliárd forint kiadási főösszeg mellett 1.060,3 milliárd forint hiányt tartalmaz, pénzforgalmi szemléletben ez a GDP 4, eredményszemléletben pedig 3,8 százaléka. A költségvetés elsődleges többlete 197,4 milliárd forint, a GDP 0,8 százaléka lesz.

A költségvetés tervezetéből kiderül, hogy jövőre a legfontosabb kiadáscsökkentő lépések között a közösségi közlekedés 40 milliárd, az önkormányzatok támogatása bruttó 120, nettó 85 milliárd, míg a fejezetek támogatása 140 milliárd forint megtakarítással szerepel.

Ezen kívül a lakossági energia támogatására 55 milliárd forinttal szán kevesebbet a Pénzügyminisztérium, mint az idei várható kiadás, míg a lakástámogatásra 48 milliárd forinttal, a nyugdíjakra pedig 80 milliárddal fordítanának kevesebbet jövőre.

Így az ideihez képest jövőre az összes kiadás csökkentés 448 milliárd forint.

Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a fejezeti támogatások csökkentésénél érvényesülnek a gazdaságpolitikai prioritások, de néhány fejezet támogatása a többletfeladatok miatt nőni fog. Ilyen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amelynek előirányzata 40 százalékkal 13,4 milliárd forint fölé emelkedik összefüggésben a jövő évi népszámlálással. A jövő évi parlamenti választások miatt pedig az Országgyűlés Hivatalának támogatása mintegy 19 százalékkal nő.

A nyertesek között van a Köztársasági Elnökség költségvetési fejezet is, amely az idei korrigált előirányzatnál 40 százalékkal kap többet, 1,8 milliárd forintot. Többlet pénzhez jut a Külügyminisztérium, a közlekedési tárca és a Költségvetési Tanács is.

A legjelentősebb csökkenést a szociális tárca szenvedi el, ahol mintegy 26 százalékkal csökken az előirányzat. Ennek egy jelentős része egyszeri feladatok miatti csökkenés, illetve fejezetek közötti átrendezés.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta: a távhő áfája 5 százalékra csökkenhet, ha a jövő évi költségvetés tervezetében meglévő pénzügyi kereteket a szavazás során tartani lehet, és így erre megfelelő tartalék marad. A távhő jelenleg a kedvezményes 18 százalékos áfakörbe tartozik ez év augusztus elsejétől.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.