BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További változások várhatók a helyi adózásban

A közteherviselés átalakítását célzó, júniusban elfogadott törvényjavaslat szerint minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó „iparűzésiadó-alapot eredményező rész” mentesül az iparűzési adó megfizetésének kötelezettsége alól január 1-jétől. Az elfogadásra váró legújabb törvényjavaslat pontosítja az iparűzésiadóalap-mentes rész fogalmát – állítja a Price-waterhouseCoopers (PwC) hírlevele. A külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó adóalaprész definíciója értelmében az iparűzésiadóalap-megosztási szabályokat kell figyelembe venni az adóalaprész meghatározásakor. Egy – a helyi iparűzési adó bevallásával kapcsolatos – korábbi hiányosságot is pótol a javaslat. A bevallást forintban kell elkészíteni, de a helyi adókról szóló törvény eddig nem szabályozta, hogy a könyvvezetést külföldi devizában végzőknek mely napon érvényes árfolyamot kell figyelembe venniük az adó bevallásának elkészítésekor. A törvényjavaslat szerint összhangban a társasági és az osztalékadóról szóló törvényben foglaltakkal az adóév utolsó napján érvényes MNB-középárfolyamot kell alkalmazni. A júniusi törvény szerint az önkormányzatoknak csak három munkanap állt volna rendelkezésükre, hogy az adótartozásra vonatkozó fizetési könnyítésre, mérséklésre vonatkozó kérelmek engedélyezéséről az állami adóhatóságot értesítsék. Ezután öt munkanapjuk lesz erre.

Új rendelkezés, hogy a helyi adóügyekben, illetve az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó más ügyekben a felügyeleti intézkedés keretében eljáró felettes hatóság a megtámadott határozatot akár az adózó terhére is megváltoztathatja. Az így hozott határozat ellen lehetőségük lesz az adózóknak bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.