BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csoportos perek – vissza a parlamentnek

Egy ideig még várni kell a csoportos perekre. Sólyom László ugyanis nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a polgári perrendtartás módosításáról szóló, február végén megszavazott törvényt. A köztársasági elnök szerint a törvény előkészítetlen, rendelkezései elnagyoltak és visszaélésre adnak lehetőséget. Az államfő különösen aggályosnak tartja, hogy az új perjogi intézmény a kihirdetést követő harmincadik napon hatályba lépne. Erre sem a bíróságok, sem az ügyvédek nincsenek felkészülve.

E perlési forma hozzásegítheti a jogérvényesítéshez egy-egy adott csoport tagjait, akkor is, ha a magas perköltségek, az eljárás idő- és munkaigénye, az egyéni igények ezekhez viszonyított alacsony összege miatt egyébként a jogvitára nem kerülne sor. Az ilyen perben a sok károsultat érintő ügyekben egyetlen eljárásban rendezhetők a felelősség és a kártérítés kérdései. Az Egyesült Államokban elterjedt perjogi megoldás uniós bevezetését az Európai Bizottság is szorgalmazza, és számos területen – például fogyasztóvédelem, versenyjog, kártérítés – sikerrel léphetnének föl hazánkban is jóvátételért a hátránnyal érintettek.

A csoportos keresetindításról tavaly novemberben benyújtott egyéni képviselői javaslat azonban kezdettől kételyeket keltett a szakmai körökben. Nem a célt, hanem a szabályozási megoldást és az előkészítetlenséget kifogásolták banki és biztosítási szakértők, ügyvédek, mellettük pedig számos országos gazdasági és kereskedelmi szövetség is kifejtette aggályait. A javaslatot az igazságügyi tárca sem tartotta megfelelőnek, már kezdetben sem, erre a parlamenti vitában a minisztérium államtitkára is felhívta a figyelmet.

A köztársasági elnök a parlamentnek azt írta: az elmúlt években számos alkalommal szembesült azzal, hogy bizonyos törvények nem kellőképpen átgondoltak, megalkotásukat nem előzte meg szakmai egyeztetés.

A visszaküldött törvényt kifogásoló szakértők azt mondják: most megvan a lehetőség, hogy elkapkodott szabályozás helyett egy céljának megfelelő, valóban kiérlelt, európai szintű új perjogi intézményt szavazzon meg majd a Ház. KK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.