BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesített az arany és a gáz is - Mibe érdemes fektetni?

A Kínából, Európából és az USA-ból érkező pozitív termelési adatokra reagálva a tőzsdék 18 hónapja nem látott magasságba emelkedtek, és az S&P 1998 óta a legjobb első negyedévet zárta – áll a SAXO Bank elemzésében.

A töretlen kockázati étvágynak köszönhetően az eurónak is sikerült 1,25 százalékkal visszatornásznia magát az amerikai munkanélküliségi adatok pénteki bejelentése előtt, miközben sok piacon húsvéti szünetet tartottak. A látóhatárt tarkító egyetlen felhőt a kötvénypiac szele sodorta maga előtt azzal, hogy görög állampapír tízéves hozama 6,5 százalék fölé került, mert a 7 éves hitelpapír legutóbbi aukciója nem éppen rózsásra sikeredett. A piacon ezért némi aggodalmat váltott ki, hogy mekkora szenvedés árán fogja Görögország költségvetési hiányát finanszírozni.

A WTI nyersolaj legközelebbi hónapra elérhető határidős kontraktusa 5,4 százalékkal előrerukkolva 85,37 dollárt ért el. Noha csak a jövő héten fog eldőlni, hogy ebből mennyi a hosszú hétvégét fedező short pozíció, pillanatnyilag a kitörési célárfolyam 86,00, amely a piaci lendület hatására akár 90 dolláron is tetőzhet.

Nyolc hét óta most először zárta emelkedéssel a hetet a földgáz, köszönhetően a heti tárolási adatok vártnál kisebb mértékű növekedésének, amit a piac csütörtökön közel 6 százalékos erősödéssel hálált meg. Már olyan hosszú idő óta az dominálnak eladások, hogy az árfolyamemelkedés láttán a shortolók úgy döntöttek, érdemes a nyereséget még a hosszú hétvége előtt realizálni. Ha a jövő héten mégse sikerül a 4,17-es szintet áttörni, az eladók visszaszivároghatnak, de a fedezeti alapok és más befektetők megtámaszthatják az árfolyamot.

Az arany a héten két szempontból is jól teljesített: 3 százalékos emelkedés után elérte az 1,128-as árfolyamot köszönhetően a nyersanyagok iránt általában megnyilvánuló kedvező hangulatnak, az EFT folyamatok némi emelkedésének és a gyengébb dollárnak. Dollárban elszámolva az arany a közelmúltban erős dollár dacára jól tartotta magát. A további emelkedésnek azonban már csak nagyon szűk tere van. Befektetői körökben a mélyebb korrekciótól való félelem idegességet válthat ki, ha a korábbi csúcsokat nem sikerül túlteljesíteni.

A gabona és az olajos magvak piaca szerdán hanyatlani kezdett, mert az USA Mezőgazdasági Minisztériuma a "várható vetésekről" kiadott jelentésében normális időjárási feltételek mellett rekordtermést jelzett előre. Az idén az amerikai gazdák várhatóan nagy mennyiségű szóját és kukoricát vetnek. A kukorica vetésterülete 1946 óta most a legnagyobb, és a szója vetésterülete is rekordot dönt. A kukorica és a búza éves szinten mintegy 18 százalékkal visszaesve újabb 2010-es mélypontra jutott, a szója árfolyama eközben 11 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.