BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viktokrácia vagy összeomlás?

A magyar kormányt számos bírálat érte, hogy az IMF kivonult az országból, de voltak olyan vélemények is, akik dicsérettel illették Orbán Viktort.

Egy héttel ezelőtt az IMF váratlanul elhagyta Magyarországot a tárgyalások közepette, ami nagy meglepetést okozott. A piacok annyira meglepődtek, hogy a forint meredek zuhanással válaszolt a kivonulásra.

Az elmúlt héten és még a mai napon is számos nyilatkozat, vélemény és elemzés látott napvilágot az üggyel kapcsolatban, vagyis a világ ismét velünk foglalkozik. Igen meglepő teljesítmény egy ilyen kis országtól, hogy ennyire odafigyeljenek rá.

A hitelminősítők, akik már saját elemzéseikben sem bíznak, egyből felkapták a fejüket, hogy kivonult az IMF, és kilátásba helyezték az adósbesorolásunk lerontását. A Moody’s szerint indokolt a besorolás felülvizsgálata. Az EBRD úgy vélekedett, hogy az IMF-fel való tárgyalások félbemaradása és a bankadó bevezetése is rontja a kilátásokat.

A Der Standard szerint az IMF magatartása nagy disznóság, az IMF kettős mércét alkalmaz, és Magyarországnak nincs szüksége hüvelykujjszorításra. „Miután a magyarok nem akartak további, az EU által követelt takarékossági intézkedéseket a nyakukba venni, a nemzetközi szervezetek leállították a tárgyalásokat, és zárolták a támogatásként megígért pénzt" – írta Ernst Michael Brauner.

A The Times konzervatív lap pedig „Viktokráciáról” és a nemzeti szuverenitás feléledéséről beszél. Magyarország nemet tudott mondani az IMF-nek, mint „A majmok bolygója” című film rabszolgái.

Az IMF ma Románia és Magyarország között vont párhuzamot. A szervezet úgy fogalmazott, hogy nem kell Romániának attól tartani, hogy úgy jár el vele szemben, mint Magyarországgal. 

Marek Belka, a Lengyel Központi Bank elnöke úgy vélekedett, hogy azok az országok, akik eltérnek a szigorú költségvetési politikától veszélybe sodorják az egész EU stabilitását.

Számos közgazdász, köztük Róna Péter hasonlóan gondolkodik, mint a nemzetközi szervezetek. Nem örülnek, hogy megszakadtak a tárgyalások, azonban ha Orbán Viktor vezette kormánynak így is sikerül stabilizálnia a gazdaságot, akkor a hírek ismét Magyarországról fognak szólni.

Ha nem lesz megállapodás, akkor a befektetők kockázatkerülő magatartása, vagy a spekuláció miatt gyengülhet a magyar fizetőeszköz, növekedhet a magyar államkötvények kamata, a CDS felár; s mindez negatív hatással van a stabilitásra.

Követhetetlenné vált a parlamenti döntéshozatal, felszámolódnak a jogállamiság alapvető garanciái, szembemegy az átlátható állam logikájával a jogalkotás – vonta meg az új Országgyűlés munkájának mérlegét az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, a Transparency International.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.