BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvát bankadó magyar mintára

A magyar bankadó ragadós lehet, a horvátok is a pénzintézetek megadóztatását tervezik, hogy így csökkentsék a költségvetés hiányát.

Horvátország bankadó bevezetését tervezi, hasonlót, mint Magyarország, hogy finanszírozza a költségvetés hiányát. Helyi lapok azt írják, hogy a horvát pénzügyminiszter, Ivan Suker bankárok előtt arra utalt, hogy adót vetne ki a bankokra, a mérlegfőösszegük alapján. A terv az idei költségvetés felülvizsgálata kapcsán vetődött fel - írta a Vecernji List című lap.

Horvátország gazdasága 5,8 százalékkal zsugorodott 2009-ben, további 1,5 százalékos esés várható ebben az évben. Az év első hét hónapjában a költségvetés bevételei elmaradtak a tervezettől, a hiány pedig megközelítette az év egészére kitűzött 2,5 százalékos célt.

A pénzügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, de a kormány elismerte: augusztus végén, szeptember elején a költségvetés átalakítására lehet számítani.

Elemzők úgy vélekednek, a kormánynak  a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan inkább a kiadásokat kellene csökkentenie. "Horvátországnak a közkiadások csökkentését kell végrehajtania adóemelés vagy új adók bevezetése helyett. A bankadó visszafogná a hitelezési kedvet és lassítaná a gazdaság kilábalását" - mondta Zdeslav Stanic a Splitska Banka elemzője, a francia Société Générale csoport tagja.

A horvát központi bank szerint a bankadó a kamatok emelkedésével járhat, és tőkekiáramlást okozhat. A horvát bankok több mint 90 százaléka külföldi tulajdonban van, adózás előtti nyereségük összesen 2,23 milliárd kuna (397,9 millió euró) 2010 első félévében, több mint félmilliárd kunával kevesebb az egy évvel korábbi 2,87 milliárdnál.

Az EKB korábban a magyar bankadóval kapcsolatban megjegyezte, hogy az gátolhatja a hitelek kihelyezését a magánszektornak, a hiteleket megdrágíthatja és lassíthatja a gazdaság kilábalását. A magyar bankadó tényleg ragadós.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.