BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kopits: Veszélyes lenne lazítani a monetáris politikán

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a magyar gazdaság helyzetén sokat javíthat, ha a kormányzat nemcsak a jövő évi költségvetést, hanem egy hosszabb távú gazdaságpolitikát is kidolgoz, és ahhoz tartja magát. Kopits György a MR1 180 perc című műsorának nyilatkozva veszélyesnek nevezte a monetáris politika lazítását.

A Költségvetési Tanács elnöke továbbra is úgy látja, jövőre tartható a három százalék alatti hiány, de ehhez továbbra is feszes gazdálkodás kell, az anyagi, bérjellegű és dologi kiadások pedig legfeljebb az inflációval korrigálhatók - írja az MR1 - Kossuth Rádió.

A 200 milliárd forintos bankadó-bevételekről szólva Kopits megismételte: az adónem számításaik alapján csökkentheti a gazdaság teljesítményét, visszaveti a beruházást, azzal, hogy a pénzintézetek kevesebb hitelt adnak. A jegybank feladatairól szólva az elnök úgy vélte, nagyon veszélyes lenne most lazítani a monetáris politikán, mert az infláció emelkedését hozhatja.

A Költségvetési Tanács elnöke megismételte, ha a kormány kitart a háromszázalékos költségvetési hiány mellett jövőre, ha kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekszik, akkor valószínűleg nincs igazán szükségünk a Valutaalap hátterére, ehhez azonban az adósságnak nem szabad megnőnie, és szükség van egy középtávú fiskális stratégára is.

A Matolcsy György által emlegetett „adóforradalomról” szólva a szakember úgy vélte, az üdvözlendő, ha az adócsökkentés adóalap-szélesítéssel jár, és a több pénzt a kormány be is tudja hajtani az adófizetőkön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.