BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkergültek a devizák - csúcson az arany

Az arany egyre drágább, az alpesi deviza paritásra ütötte a dollárt, az SNB akár kamatot is emelhet.

A devizák megkergültek – írja a Concorde devizapiaci elemzésében. Két okot lát az elemzőcég az árfolyammozgásokra.
A kézzelfoghatóbb ok, hogy a japánok hat év után ismét megjelentek a jen piacán, hogy gyengítsék azt. Vélhetően nem az ő eladásaik, hanem a tőlük megjelenő jen longosok azok, akik ezt a ma reggel látható hatalmas jengyengülést produkálták.

Érdekes kérdés, hogy mindez elég lesz-e a három éve tartó (vagy éppen 1975 óta, mely nézőpont kérdése) trend megtöréséhez, vagy néhány napi riadalom után a piac nekik is megmutatja, hogy nem jó az egész világgal szembemenni. A svájci jegybank ezt már megmutatta, de hat éve a japánok is látták, hogy az intervenció mit sem ér – írja a Concorde.

Szerda reggel japán kormányzati körökben is megerősítették, hogy jelentős jen eladást hajtott végre a Bank of Japan (Japán Nemzeti Bank), amelynek hatására 15 éves csúcsról, 82.88-as dollár-jen árfolyamszintről gyengült vissza a japán fizetőeszköz a 85.04-es értékig – olvasható az Equilor elemzésében.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) felhagyott a frank gyengítésével, az intervenció miatt hatalmas veszteséget könyvelhetett el. Vezető svájci kereskedelmi bank, az UBS kamatemelést tart valószínűnek a tanács csütörtöki ülésén. Az inflációs aggodalmak és egy esetleges ingatlanpiaci buborék megfékezésére 25 bázispontos emelést tartanának indokoltnak, az erős svájci frank ellenére.

A másik esemény a dollár gyengülése az euróval szemben, (vagy éppen a svájci frankkal szemben, amely benézett a paritás alá is) szemben. Itt az a „pletyka” hatott, amely szerint az újabb stimulus már a nyomdákban – derül ki a Concorde Facebookon megjelenő elemzéséből.

Láthattuk, az alpesi deviza különösen „érzékeny” negatív piaci hírekre, vagyis a legkisebb aggodalmak felmerülése esetén is erősödik, és már nem csak az euróval szemben; a szintén menekülődevizának tartott dollárral szemben is.

A frank 216,87 forint a bankközi devizapiacon, tegnap délelőtt 220 egységnél is többet kellett adni a forintból az alpesi devizáért.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A befektetők félelmét az arany árváltozása is tükrözi, a frank mellett a nemesfém lett a másik menekülősáv.

Az Equilor azt írja, hogy újabb historikus értéket állított be az arany árfolyama tegnap, egy uncia nemesfém 1,274.95 dollárig drágult. Az arany árfolyama már a 10. évet zárhatja az idén drágulással. A befektetők azért kezdtek felvásárlásba, mert továbbra sem látják a világgazdaság helyzetét stabilnak, ezért keresik az értékőrző menedék eszközöket, amik közül a nemesfémek számítanak hagyományosan a legbiztonságosabbnak.

Kapcsolódó anyagok:

Aki aranyba fektette a pénzét, most nagyon jól járt

Szédületes frankerősödés: az alpesi deviza megütötte a dollárt is

A frankhiteleseknek ez lehet az utolsó csepp a pohárban

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.