BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfordíthatják a monetáris tanács kamatdöntéseit

Akár vissza is fordíthatják az utóbbi hónapok kamatemeléseit a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának újonnan megválasztásra kerülő tagjai, mivel azok nem voltak "kellően alátámasztva" - derül ki az Intesa Saopaolo SpA elemzői által készített jegyzetből.

Barta György, Jobbágy Sándor, Kovács Nóra írása szerint a februárban kinevezésre kerülő új tagokkal együtt a Monetáris Tanács többségében valószínűleg galambokból fog állni. Ez azt jelenti, hogy a mostani kamatemelési miniciklust akár meg is fordíthatják a tagok, amellyel egyébként eleget tennének a kormány várakozásainak.

A kormány és a tanács ugyanis hosszabb ideje folytat vitákat a monetáris politikáról. Orbán Viktor már korábban is bírálta kamatemeléseket, mondván, hogy a gazdasági növekedés beindításához alacsonyabb alapkamatra lenne szükség. Az MNB ezzel szemben épp a kormány figyelmét hívta fel arra, hogy a különadók és a magánnyugdíjpénztári vagyon bekebelezése önmagában nem állítja helyre tartósan a költségvetés egyensúlyát, arra csakis további strukturális reformok bevezetésével kerülhet sor.

A kamatcsökkentésnek azonban két elengedhetlen feltétele van még. Az egyik, hogy a piac jól fogadja a február során bejelentésre kerülő reformtervezetet, aminek egyes részleteiről tegnap láttak információk napvilágot. Amennyiben ugyanis kedvezőtlen lesz a fogadtatás a befektetők részéről,  úgy elesik a kamatcsökkentés lehetősége. A másik, hogy az infláció - melyre hivatkozva eddig kamatot emelt a Monetáris Tanács - valóban kedvezően alakuljon a közeljövőben.

Az Intesa Saopolo elemzői szerint az infláció idén decemberre 3,8 százalékra csökken, jövő év végére pedig 2,7 százalékra. Az MNB hivatalos előrejelzése szerint az idei év végi infláció 4,0, a jövő évi végi 3,3 százalékos lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.