BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresztbetehet a különadó a kilábalásnak

Borús képet festett a hitelezési piacról a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett felmérése. E szerint a tavalyi utolsó negyedévben a kereslet ugyan már élénkült, a bankok hitelkínálata azonban tovább csökkent, a feltételek pedig szigorodtak. Különösen aggasztó, hogy ezzel egyre inkább elszakadunk a visegrádi országokban tapasztalható trendtÕl, ahol már vagy fél éve az enyhítés van a napirenden.

Az eredmények nem okozhattak túl nagy meglepetést, legalábbis ami a lakossági és az önkormányzati szektort illeti. Hasonló kiigazítás zajlik le most nálunk is kicsiben, mint amely megrengette az amerikai jelzálogpiacot, majd késÕbb az egész világ pénzügyi rendszerét. A könnyen felvehetÕ, olcsónak tÛnÕ devizahitelek elterjedése ugyanis most bosszulja meg magát, amikor a munkahelyek elvesztése, a forint gyengülése és az ingatlanárak esése nehéz helyzet elé állítja a korábban felelÕtlenül viselkedÕ adósokat, hitelezÕket és államot egyaránt. Ilyen értelemben a visszatérés a fenntartható pályára szükséges és elkerülhetetlen folyamat, még ha fájdalmas is.

Más a helyzet a vállalati hitelekkel. Ha ugyanis a gazdaság motorja nem kap elegendÕ üzemanyagot vagy csak drágán, annak súlyos, tovagyÛrÛzÕ hatásai lehetnek más szereplőkre is. Ráadásul ebben a szektorban már nem annyira a múlt terhes örökségével kell megküzdeni, hiszen a vállalkozások kezdenék maguk mögött hagyni a válságot. A bankok a saját tÕkehelyzetük miatt fogják vissza és drágítják a hitelezést, ebben kimagasló szerepe van a rájuk kivetett, túlzott mértékÛ különadónak. Az állam persze más csatornákon visszaadhatja a bankoktól beszedett pénzt a cégeknek, csak kérdés, hogy ezt mennyire hatékonyan és milyen gyorsan teszi. A most közzétett adatok alapján úgy tÛnik, a mértéktartás itt is kifizetődőbb lett volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.