BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáspiac: kormányzati panelek

Nagyjából egy tucat elemből álló lakástámogatási rendszert vezet be még az első fél évben a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Napokon belül megszülethet a hitelük miatt bajba került adósok megsegítését célzó intézkedéscsomag is.

A kormány a következő hetekben-hónapokban véleményt alkot a lakáspiac élénkítéséről szóló javaslatokról, és még az első fél évben új otthonteremtési programot dolgoz ki – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Fundamenta Lakásvásár megnyitóján Budapesten. A bejelentés kapcsán rámutatott: a magyar lakáspiac ma fagyott állapotban van, és ezen mindenképpen változtatni kell, hiszen sikeres gazdaságpolitika nem működhet jó lakáspolitika nélkül Magyarországon sem.

Az új program a miniszter közlése szerint tíz-tizenkét elemből tevődik majd össze, és összeállításakor figyelembe veszik a kormány mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület javaslatait is.

A program első eleme a gazdaságpolitika hitelességének a visszaállítása, hogy Magyarország kiszámítható legyen a nemzetközi pénzpiacoknak. A második elem a beruházási dinamikának a magyar gazdaságba történő bevitele – mondta, példaként említve a Széll Kálmán-terv 1110 milliárd forintját. Az egykulcsos személyi jövedelemadó pedig – érvelt – 500 milliárd forint többlet-vásárlóerőt hoz a piacra. A program fontos elemeként említette Matolcsy György a zöldotthonok teremtését, a lakás-takarékpénztárak szerepének erősítését, illetve a bér- és szolgálati lakások építését. Ez utóbbi kapcsán kifejtette: a hazai lakásállomány fenntartása évi 40 ezer új otthon építését feltételezi, és az lenne az ideális, ha ebből 10 ezer bérlakás lenne. A programnak az is célja lesz, hogy elősegítse a mobilitást Magyarországon.

Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója – egyben a tanácsadó testület elnöke – a javaslatok kapcsán közölte: az általuk összeállított csomagban javasolták a kabinetnek az április közepén lejáró kilakoltatási moratórium megszüntetését, ám úgy, hogy a pénzügyi szolgáltatók csak a náluk lévő problémás hitelek 5 százalékára indíthassanak – negyedévente – végrehajtást. A válság miatt munka nélkül levő tervezők csődjeit pedig úgy lehetne elkerülni, ha a kormány – átmenetileg – 3-3,5 milliárd forintot fordítana a középületek felmérésére.

Az elnök-vezérigazgató szerint a válság ráirányította a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, és a lakás-takarékpénztárak szerepe jelentősen növekszik majd a hazai lakásfinanszírozásban. Hangsúlyozta: a lakás-takarékpénztárak a piaci forinthitelekénél kedvezőbb feltételek mellett tudnak kölcsönt nyújtani. A Fundamenta a tervek szerint ebben az évben nagyjából a duplájára, 12 százalékra növeli piaci részesedését a kihelyezett lakáshiteleknél. Az új otthonteremtési program mellett hamarosan döntés születik a bajba került adósok problémáit megoldani hivatott intézkedéscsomagról is.

Gyuris Dániel, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója pénteken közölte: napokon belül várhatóan olyan megoldás körvonalazódik, amely elfogadható lesz az adósoknak, a bankoknak és az államnak egyaránt. Gyuris Dániel szerint – a bankszövetség bevonásával – olyan megoldást kell találni, amely nem lehetetleníti el a szociális problémákkal küzdő hiteleseket, „újraéleszti” a jelzálogalapú ingatlanpiacot, és valamelyest kisimítja az esetleges árfolyamkilengéseket is.

Ismét több volt a kiállító

Több mint 130 kiállító jelent meg a 18. Fundamenta Lakásvásáron, ez jelentős növekedés a korábbi

százas létszámhoz képest, de még így is elmarad a csúcsnak számító, 2005-ben regisztrált 202 standdal szemben. A résztvevők használt és új lakásokat is kínáltak, de bankok és biztosítók is képviseltették magukat. Az energiatakarékos lakásépítésnek külön területet szenteltek a szervezők.

százas létszámhoz képest, de még így is elmarad a csúcsnak számító, 2005-ben regisztrált 202 standdal szemben. A résztvevők használt és új lakásokat is kínáltak, de bankok és biztosítók is képviseltették magukat. Az energiatakarékos lakásépítésnek külön területet szenteltek a szervezők. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.