BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új lakástakarékok jönnek

A Magyarországon működő két hazai lakás-takarékpénztár – a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Bank leánycége – mellett hamarosan két újabb is feltűnhet a piacon – értesült a Világgazdaság.

Önálló pénztár létrehozásán dolgozik az Erste Bank, emellett a CIG Pannónia Biztosító elnöke, Horváth Béla is új társaság alapítását tervezi. Utóbbi cég tulajdonosi köre még nem ismert, ám úgy tudjuk, a CIG-gel stratégiai partner Brokernet csoport pénzügyi tanácsadói végzik majd termékei értékesítését.

A lakás-takarékpénztári piac iránti fokozott érdeklődést mindenképpen magyarázhatja az, hogy a közeljövőben jóval nagyobb szerep juthat a pénztáraknak a hazai lakásfinanszírozásban. Ez jelentős részben azzal magyarázható, hogy 2011-től több, az ügyfelek és a piaci szereplők szempontjából is kedvező jogszabályi változás is életbe lépett.

Ettől az évtől a hazai szolgáltatók a szabad pénzeszközeik 75 százalékát helyezhetik ki azonnali hitelként – ez a korábbi mérték többszöröse –, így jelentősen nőhet a lakáscéljukat kölcsön segítségével megvalósító ügyfelek aránya. A másik fontos változás, hogy a lehetséges leghosszabb megtakarítási idő nyolcról tíz évre nőtt. Ennek révén ugyanis – az állami támogatással együtt – a teljes támogatást kihasználó szerződéses összeg a korábbi hat és fél millió forintról közel nyolc és fél millióra emelkedett, és ezzel párhuzamosan az igényelhető állami támogatás maximális összege is 720 ezer forintra nőtt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.