BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen mellékhatásai lehetnek az árfolyam befagyasztásának?

Több problémát is felvet a devizaalapú ingatlanhiteleknél 2014 végéig alkalmazható árfolyamgát – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők. Az egyik legnagyobb veszély, hogy az alacsonyabb törlesztési árfolyam hamis illúziókat kelthet az adósokban, a másik pedig, hogy a banki hitelportfólió érezhető javulása tovább odázódhat.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa
Növekvő kamatterhek

„Az árfolyamgát átmenetileg mérsékli a törlesztési terheket, bár a futamidő hosszabbításával ezt eddig is sokan elérhették a bankjuknál. Eddig azonban a bankok egyénenként dönthettek ennek módjáról a különböző jövedelmi helyzetű adósaiknál. Most olyan adósok is bekerülhetnek a körbe, akiknél nem átmeneti jellegű a fizetési probléma, így náluk csak elhalasztódik a fizetésképtelenség realizálódása. Fennáll a veszélye annak is, hogy a türelmi idő lejárta után, a törlesztőrészletek emelkedése idején ismét megnő a nemfizetések problémája. Káros mellékhatás lehet az is, hogy a forintadósok kamatterhei megnőhetnek amiatt, hogy az árfolyamrögzítés lassítja a háztartások és az ország devizaadósságának leépülését és a forintkamatok csökkenését.”

Gyenes Gergely, az Axa Bank Europe SA jelzáloghitel-termékmenedzsere
Illúziókeltés

„Az árfolyamgát alkalmazása a megcélzott ügyfélkörre több szempontból is problémákat vethet fel. Egyrészt jelenleg a törleszteni képes ügyfelek számára keltjük annak az illúzióját, hogy a jelenleginél kevesebbet törleszteni is elég, aztán majd 2015-ben jön a szomorú valóság, hogy egy hitel helyett immár kettőt kell fizetniük. Másrészt pedig korántsem biztos, hogy ettől a megoldástól az ügyfelek törlesztőrészlete fixálva lesz a következő három és fél évben, hiszen ez a megoldás kizárólag az árfolyamkockázatoktól véd, a kamatemelkedéstől nem. Pedig mind a svájcifrank-, mind pedig az euró-alapkamat rekordmélyponton van, és az elemzések már ebben az évben kamatemelést jósolnak, ez az euró tekintetében már el is kezdődött.”

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. szenior elemzője
Kontraszelekció

„A piacinál alacsonyabb árfolyam alkalmazása a svájcifrank-hiteleknél 18-20 százalékkal alacsonyabb törlesztést eredményez. Ha az érintett háztartások ennek legalább egy részét nem teszik félre, hogy hitelüket később már piaci árfolyamok mellett törlesszék és a felhalmozódó forintadósságuk törlesztését megkezdjék, akkor a jelzáloghitel-portfólió újbóli romlása várható. Ezt a kockázatot csökkentené, ha a forint számottevően erősödne a svájci frankkal szemben, aminek csekély a valószínűsége. Az alacsonyabb havi részleteket olyan adósoknak érdemes vállalniuk, akik számára létfontosságú, hogy folytathassák a törlesztést és elkerüljék az árverezést. Ez kontraszelekció, mely az állami garanciák ellenére is a hitelállomány minőségének romlását hozhatja.”

Thomas Radil, a Sopron Bank elnök-vezérigazgatója
Lefedetlen kockázatok

„A csomag nyilvánosságra kerülésének nagy előnye, hogy véget vetett a spekulációnak. Úgy vélem, pozitív hatással lesz a fizetési morálra, és csökkenni fog a késedelmes fizetések száma. Segít a háztartásoknak, de hosszú távon a gazdaság dinamikus növekedését feltételezi – a munkanélküliség csökkenését és a háztartások bevételeinek növekedését. A svájci frank árfolyama nagymértékben függ a nemzetközi fejlődéstől. A kurzus tényleges változását senki nem láthatja előre, javaslom, hogy csökkenő kamatláb esetén váltsanak a frankhitelekről forintalapú, egyébként euróalapú hitelekre. Az ügyfelek, akiknek nincsenek fizetési nehézségei, a mentőcsomag helyett figyeljenek inkább a gyors törlesztésre, mert a csomag nem fedi le a növekvő piaci kamatok kockázatát.”

Tóth Henrik, az MKB Bank stratégiai elemzője
„Gátszakadás” várható

„A kodifikáció még javíthat a lakáshitelezést szabályozó csomag megkérdőjelezhető elemein, így az összességében átmeneti könnyebbséget jelent a túlzott terheket vállaló hitelesek számára. Alapvetően hasonló, futamidő-hosszabbításos és részben vagy egészben forintalapúra váltó konstrukciókat eddig is kínált több nagybank. A megállapodás értelmében azonban az árfolyamgáttal azok a hitelfelvevők is élhetnek, akiknek nincs rá szükségük. Az állam olyan adósok mögé vállal garanciát, akiknek a helyzete ezt nem indokolja. A 2015-ös „gátszakadás” csak úgy kerülhető el, ha arra spekulálunk, hogy a svájci frank árfolyama gyengül, a forinté erősödik. Ezzel az a probléma, hogy 2006 körül sokan ugyanezzel számolva vettek fel devizahitelt.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.