BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szakadnak a piacok - Folytatódik a pánik

Az európai tőzsdék két éves mélypont közelébe kerültek pénteken, amelyet az a félelem fűt, hogy a legnagyobb gazdaságok recesszióba süllyedhetnek és a politikai döntéshozók nem tudnak választ adni az euróövezeti adósságválságra, írja a CNBC.

Európa legnagyobb bankjainak részvénye több mint két éves mélypontra zuhantak, a heti esés közel 10 százalékos, így a szektor negyedik egymást követő héten is zuhanást könyvelhet el.

A hírek szerint az EKB 500 millió dollár sürgősségi finanaszírozást nyújtott egy meg nem nevezett banknak a hét elején, és a New York-i Federal Reserve figyeli az Amerikában működő európai bankokat, amely szintén eladási hullámhoz vezetett. Az USA tőzsdeindexei tegnap 4-5 százalékot estek.

Európa-szerte zuhannak a bankrészvények, a BNP Paribas, a Credit Suisse és a Deutsche Bank 3-4 százalékot esett. A Royal Bank of Scotland 7 százalékos esésben is állt délelőtt.

Az Egyesült Államokban a heti új munkanélküliek számának váratlan megugrása és a lakáseladások csökkenése felerősítette a félelmet, hogy a gazdaság újra recesszióba kerül, írja a CNBC. Az USA-ban a részvényindexek az S&P leminősítése óta a legalacsonyabb szinten állnak.

Iain Stewart, a Newton Real Return Found (4 milliárd fontot kezel) elemzője azt mondta, bár találunk kivételeket, a bankok az érintett piacon még mindig számos problémával néznek szembe, kétes az eszközök minősége és bizonytalan a szabályozás. Még mindig globális bankválság közepén vagyunk, és az ipar folytathatja hanyatlását, tette hozzá. A Deutsche Bank elemzői kommentárja szerint a jelenlegi aggodalmak a likviditás kapcsán eltúlzottak.

A határidős árfolyamok alapján az Európai Központi Bank vágni fogja a kamatot, a GDP fellendülése lassú lesz; ez lassú hitelnövekedéshez vezet és növeli a hitelezési veszteségeket egy bróker szavai szerint. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 2 százalékot esett. A DAX 3 százalékos mínuszban áll.

A piac recessziót áraz, ám én azt mondom, hogy téved – nyilatkozta Lothar Mentel, az Octopus Investments befektetési igazgatója. Náhány részvény nevetséges szintekre csúszott le, tette hozzá. Az európai kormányok jelentik a garanciát az európai bankokért, de ha a kormányok nem stabilak, az azt jelenti, hogy a bankok sem azok – hangsúlyozta.

A hét elején a német-francia javaslat, amely szerint növelik a költségvetési konvergenciát az eurózónában nem győzte meg a befektetőket az európai adósságválság megoldása kapcsán; vagyis a piac úgy értékeli, hogy nem jutottak közelebb a megoldáshoz.

Az arany új csúcsra került, 1860 dolláros unciánkénti árfolyamon, amint a kockázatkerülés felerősödött, és a biztonságos menedéknek tekintett eszközöket kezdték el vásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.