BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön az agrárbiztosítás

Az öngondoskodásra, és a szélesebb körű kockázatvállalásra helyezné a hangsúlyt az új, kétpilléres rendszer, amely révén kezelni lehetne az agráriumot ért időjárási és egyéb károkat. Az állami pillérbe kötelező lesz belépni, és lesz biztosítási díjtámogatás is.

Új kockázatkezelési rendszert alakítana ki a kormány, amely a jelenlegihez képest székesebb kockázatvállalói körre terhelné az időjárásból adódó mezőgazdasági károkat – jelentette be Czerván György. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: az elmúlt másfél évben kiderült, hogy a jelenlegi kárenyhítési rendszeren belül nem lehet megnyugtatóan rendezni a felmerült veszteségeket. „Azt nem lehet várni, hogy az állam mindig a zsebébe nyúl, az a zseb most éppen elég üres” – fogalmazott az államtitkár.

A kormány által elfogadott mezőgazdasági kockázatkezelési törvény szerdán kerül a parlament elé, ha elfogadják, január 1-től életbe léphet. Ennek értelmében az eddigi kockázatvállalókon, az államon és a termelőn túl további szereplőket vonnának be a kockázatközösségbe. A felvásárlók például vis maior károk esetén nem kötelezhetnék a termelőket fedezeti vásárlásra, a földet bérbeadó pedig nem követelhetné a teljes bérleti díjat.

Az új kockázatkezelési rendszer kétpilléres lenne. Az első pillér nagyban hasonlítana a most meglévő szisztémára, ebben 10 hektár szántó, 5 hektár zöldség és 1 hektárnyi ültetvény felett már minden gazdának kötelező lenne részt vennie. Itt szántó esetén hektáronként 1 ezer forintot, zöldség és ültetvény esetén 3 ezer forintot kellene fizetni. Akik üzemméretük miatt nem esnek a szabályozás hatása alá, önkéntes alapon részt vehetnek a kockázatközösségben a fenti tételek megfizetésével, ám ennek feltétele, hogy 3 évre csatlakoznak. A belvízkárok megtérítését 5 évente legfeljebb 3 alkalommal lehet kérni. „Ahol ennél többször keletkezik belvízkár, ott felmerül, hogy érdemes-e árunövényt termeszteni” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Czerván.

A vidékfejlesztési tárca kalkulációi szerint az új rendszerben így 4-4,1 milliárd forint folyna be a termelőktől, ezt ugyanennyivel egészíti ki a költségvetés, vagyis jövőre a tervek szerint 8-8,2 milliárd forint állna rendelkezésre a kárenyhítésre. „Ez a duplája a jelenlegi összegnek” – tette hozzá Czerván.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.