BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás adósmentés - Itt tart most a végtörlesztés

November végéig csaknem 60ezer magánszemély törlesztette kedvezményes árfolyamon devizaalapú jelzáloghitelét, az év végéig pedig 120 ezer főre is nőhet a végtörlesztők száma. Közben kilenc jelentős bank kevesebb mint 4 ezer árfolyamrögzítést igénylő adósról számolt be lapunknak.

A végtörlesztés iránt változatlanul intenzív a kereslet a pénzügyi szolgáltatóknál, ám az árfolyamrögzítés iránt igen lanyha az érdeklődés – derül ki a lapunk által megkérdezett bankok nyilatkozataiból. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint november 27-ig 54,5 ezer devizaalapú lakossági jelzáloghitelt törlesztettek kedvezményes árfolyamon 338,9 milliárd forint értékben, ez mintegy 82,4 milliárd forint veszteséget jelent a hitelintézeteknek.

A Világgazdaság által megkérdezett kilenc jelentős bankból hat összesen 59,4 ezer végtörlesztésről számolt be. Ennek alapján a végtörlesztők száma az év végéig 120 ezerre nőhet, az általuk törlesztett hitelek értéke pedig 725 milliárd forint körül alakulhat, ez mintegy 175 milliárd forint veszteséget okozhat a folyósítóknak.

A lapunk által megkérdezett bankok ugyanakkor mindössze 3760, különböző időpontokban regisztrált árfolyam-rögzítési kérelemről számoltak be. Ez a csaknem 950 ezer érintettnek kevesebb mint 4 ezreléke. Mivel a 9 bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét, és erősen lanyhuló érdeklődésről számoltak be, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma várhatóan 9000 fő alatt marad, s az érintettek egy százalékát sem teszi majd ki.

A legtöbb kedvezményes végtörlesztési kérelemről az Erste Bank számolt be lapunknak. A hitelintézetnél múlt péntekig 17 ezer igényt regisztráltak, és addig 11 ezer arról szóló szerződést kötöttek. Tapasztalatuk szerint a végtörlesztéssel kapcsolatosan az érdeklődés egyre fokozódik, és úgy vélik, hogy az év végéhez közeledve ez a tendencia tovább folytatódik. Az OTP Banknál november 11-ig 14 838 ügyfél jelentette be végtörlesztési igényét 82 milliárd forint értékben. Az előtörlesztők 67 százaléka megtakarításaiból kíván hitelétől megszabadulni.

A két lehetőség iránti érdeklődés közötti óriási különbséget mutatja, hogy a CIB Bank ügyfelei közül december 16-ig a végtörlesztésre több mint 12 ezer, az árfolyamgátra azonban csak 150 igénylést adtak le. A benyújtott kérelmekből mintegy 7000 ügyletnél már megtörtént a végtörlesztés. A banknál a végtörlesztési igények növekedésére számítanak, azonban úgy vélik, hogy a fokozott érdeklődést enyhítheti a kormány és a bankszövetség megállapodása az árfolyamgát kiszélesítéséről.
November 4-ig a K&H 11 ezer ügyfele igényelte a végtörlesztést, közülük 8 ezren 45 milliárd forint értékű hitelt már törlesztettek is. Számításaik szerint 590 milliárd forinttal tartozó 87 ezer ügyfelük 20 százaléka él a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével.

Tapasztalataik szerint a végtörlesztéssel és az árfolyamrögzítéssel kapcsolatos ügyfélérdeklődés folyamatos, és az érdeklődés bizonyos szintű emelkedésére számítanak. Az UniCredit Banknál december 16-ig 3500 ügyfél kérelmezte a végtörlesztést. Az érdeklődés a lehetőség iránt folyamatos, és eloszlásában nagyjából megegyező mértékű. Az év vége közeledtével azonban az érdeklődés kisebb emelkedésére számítanak. Az árfolyamrögzítéssel kapcsolatban azt tapasztalták, hogy a végtörlesztés kihirdetése után érezhető lanyhuló érdeklődéshez képest az utóbbi egy-két hétben csekély mértékben, de nőtt az igénylők száma.

A Sopron Banknál december 16-ig a végtörlesztést 683-an, az árfolyamgátat tízen kérték. Addig 611 végtörlesztés történt, árfolyamgátról pedig 9 fővel állapodtak meg. A legtöbb árfolyamrögzítésről az MKB Bank számolt be lapunknak. Munkatársai október 21-ig több mint 5000 ügyféllel tárgyaltak, ám közülük csak mintegy ezren adtak be kérelmet, és az igénylőknek mintegy 30 százalékával kötöttek szerződést. A bank szerint az érdeklődők száma az első egy-két hetet követően viszonylag egyenletesen alakul. A második legnagyobb érdeklődés az Erste Banknál volt az árfolyamrögzítés iránt. A hitelintézet december 16-án 670 kérelmet és 380 árfolyamgátas szerződést tartott nyilván. A harmadik legtöbb árfolyamrögzítést igénylőről az OTP Bank számolt be: október második felében 480 igénylőt tartottak nyilván, akik közül 335-tel már meg is állapodtak.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.