BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15 milliós átlagos lakás Budapesten - Idáig zuhant az ingatlanpiac

A tavaly év végi, erőteljes piaci élénkülés sem változtatta meg számottevően a lakóingatlan-forgalmat. Az elmúlt két évben szinte pontosan ugyanannyi, mintegy 90 ezer adásvételt regisztrált a NAV.

A végtörlesztés ellenére, tavalyhoz hasonlóan még idén is stagnál a lakáspiac, míg a termőföld-piac töretlenül bővül. A fényt az alagút végén csak jövőre várják a szakértők – derül ki az OTP Jelzálogbank gyorselemzéséből, amely a hamarosan megjelenő OTP Értéktérkép főbb megállapításait tartalmazza. 

Budapesten összességében 2 százalékkal csökkent a tranzakciószám. Kerületi szinten vizsgálva, 8-ban nőtt a forgalom, 15-ben pedig csökkent. A megyék közül 9-ben nőtt, 10-ben csökkent az adásvételek száma. A nyugat-keleti különbség látványos: míg a Dunántúlon három megyében csökkent csak a forgalom, az ország keleti felében csupán háromban nőtt.

Ha az éves forgalomra országos szinten nem is, az árakra mérhető hatást gyakorolt az év utolsó és 2012 első negyedévét meghatározó végtörlesztési lehetőség. Az eladott lakóingatlanok átlagára – az év végi értékesítési kényszer mellett az elhúzódó válsághatás és a szűk hitellehetőségek együttes és meghatározó hatásaként – 2010-hez képest a tavalyi évben összességében mintegy 2 százalékkal, 11,76 millió forintra csökkent. Budapesten ennél enyhébb éves csökkenéssel végül 14,78 millió forint volt a tavalyi átlagos eladási ár.

Az OTP Jelzálogbank elemzői úgy látják, az alacsony lakáskeresletet továbbra is az erősödő fiskális szigor, valamint a válság előttihez képest szűk és drága hitelkínálat határozza meg, ugyanakkor a piaci várakozások már javulást mutatnak. Optimizmusra az utóbbi hónapok látványosan élénkülő befektetési célú vásárlásai, az adósmentő programok piaci bizalmatlanságot enyhítő hatása, illetve a szocpol és a kamattámogatott hitel újra bevezetése adhatnak okot.

A termőföld-piac ugyanakkor 2011-ben továbbra is töretlenül bővült. A tavaly is erőteljes kereslet hatására a föld-tranzakciók száma közel 4 százalékkal nőtt 2010-hez képest; csak az 1/1 tulajdoni hányadot érintő adásvételeknél 7,3 százalékos volt a növekmény. Csökkenés mindössze négy megyében (Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Zala) tapasztalható, ugyanakkor 15 százalékot meghaladó a forgalomnövekedés Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.