BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbban alkalmaznák a 62 éves nyugdíjkorhatárt

A Parlamentben a képviselők beszéltek a nyugdíjkorhatár szigorú betartatásáról, de szóba kerültek az „oligarchák”, valamint a SZÉP-kártya miatti EU-s eljárás is. Az ellenzéki képviselők egyik kedvenc témája a Közgép volt, illetve a vállalatnak nyújtott támogatások.

MSZP: miért indult uniós eljárás a SZÉP-kártya miatt?

A szocialista Pál Béla a SZÉP-kártyával kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárás okára kérdezett rá. Azt is firtatta: a kártya előnyei mellett számos olyan észrevétel is megfogalmazódott, amelyek a felhasználás módosítását igényelnék.

Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondta, hogy az Európai Bizottság először kérdéseket tett fel a magyar hatóságoknak, mert úgy gondolták, hogy a szabályozás egyes intézkedései sérthetik a letelepedés szabadságát. Az ezt követő egyeztetések során a bizottság elindította az eljárást, amelynek első lépésénél járunk. Hangsúlyozta: a kibocsátás módjának nem lehet következménye a felhasználókra.

A kormány hogyan segít a Zsolnay-gyáron?

Németh Zsolt, Jobbik képviselője azt kérdezte, hogy a kormány hogyan segít a Zsolnay-gyáron. Szerinte erre az ott dolgozó 240 ember is választ vár. Arról is beszélt, hogy korábban a Közgép "lényegében megvásárolta" a Zsolnay-gyárat, majd ígéretet tett, hogy 500 millió forintos tőkemelést és további 140 millió forint hiteltörlesztést fizet ki. Szerinte ezt az ígéretet a Közgép nem tartotta be, majd "megsértődött" és most egy forintért átadja részesedését Pécs városának. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában szerint Pécs polgármestere valóban jelezte, hogy a kormány segítségét kéri az ügyben, de, hogy konkrétan miben és hogyan, "itt még nem tartunk".

Szigorúbban alkalmaznák a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Karácsony Gergely (LMP) a közszférában dolgozó 62 év felettiek nyugdíjazásáról szólva azt mondta:  30 ezer embert érinthet az intézkedés, bár - mint utalt rá -, a kormány még későbbre ígért adatokat.

Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a takarékos állami gazdálkodásra is figyelemmel kell lennie a kormánynak. Célnak nevezte, hogy a negyven évesek számára is nyújtson perspektívát a közszolgálat. Közölte azt is: ésszerű megoldást akarnak, figyelve az egyes részterületek igényeire. A döntés tehát még nem született meg - mondta -, de szigorúbban alkalmaznák a 62 éves nyugdíjkorhatárt. A képviselő számára nem volt elegendő a válasz, az Országgyűlés viszont elfogadta, 205 igen, 64 nem szavazat mellett.

Budai: a kormány mindent megtesz azért, hogy külföldiek ne kaphassanak földet

Nagy István (Fidesz) a zsebszerződések felszámolásának fontosságáról beszélt. Mint mondta a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejártához közeledve jelentek meg az országban a zsebszerződések, amelyek közvetítőkkel, külföldieket juttattak földhöz. Egyetértett azzal, hogy a büntető törvénykönyvben megjelenik az engedély nélküli földszerzés tényállása, mert szerinte a Dunántúlon mintegy 1 millió hektár lehet főleg osztrákok tulajdonában.  Hangsúlyozta: stratégiai értékünk forog kockán, és nemzeti ügynek nevezte a földkérdést. 

Budai Gyula államtitkár elmondta: 2014. május 1-jén jár le a moratórium, eddig a kormány mindent megtesz azért, hogy külföldiek ne kaphassanak földet. Ennek érdekében egy tárcaközi bizottságot állított fel, amely előkészíti a szükséges jogszabályokat. Az új földtörvény előzetes hatósági engedélyezéssel igyekszik kiszűrni az átruházásokat, és - mint mondta - a kormány fontos szerepet szán az ügyészségnek is, amely keresetet indíthatna ilyen esetekben. Beszámolt az Őrségi Nemzeti Parknak juttatott támogatásról, amellyel a nemzeti park kisajátíthatja a jogellenesen megszerzett földterületeket. Az államtitkár szerint az intézkedéscsomag garantálja, hogy fellépjelek a jogellenes szerződésekkel szemben. 

LMP: a kormányoldal vessen véget az oligarchák uralmának! 

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szerint "jól azonosítható érdekcsoportok polipszerűen rátelepedtek az államra", a kormányoldal nem a magyar vállalkozások, hanem csak egy-két kiválasztott nagy cég érdekében lép fel, és ez a politika megfojtja a "Simicska-Nyerges birodalmon" kívüli magyar vállalkozásokat.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kijelentette: kormány közbeszerzésekkel kapcsolatban azt tartja fontosnak, hogy a közbeszerzést elnyert cég tartsa be a törvényeket, végezze le a munkát és fizesse be az adóját.

Hangsúlyozta: sem a mostani, sem az előző Orbán-kormány nem rejtette véka alá, hogy  szándékában áll olyan magyar cégek helyzetbe hozása, akik alkalmasak arra, hogy magyarországi piacot eluraló multik versenytársai legyenek. Igenis az a feladat, és az a cél, hogy a törvény adta lehetőségen belül a kormány egy nemzeti gazdaságpolitikát folytasson akár tetszik ez önöknek akár nem - jelentette ki, hozzátéve, hogy nem csak a Jávor Benedek által említett cég, hanem a MOL, a MVM, a Richter vagy a Rába is fontos a kormánynak, ők a magyar gazdaság zászlóshajói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.