BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyolc százalékkal több adó folyt be

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal alelnöke a Kossuth Rádióban arról is beszélt: nagy eredmény, hogy a hatóság 8 százalékkal több adót szedett be, mint az előző bázisévben, miközben elmaradt a gazdasági növekedés.

Február 25. az első nagyobb határidő az önadózók esetében. Az arányok az utóbbi években felborultak a bevallásokat tekintve, a korábbi 4,5 millióból mára mindössze mintegy 670 ezren számolnak el munkáltatójukkal, a többség más bevallási formát választ – mondta a Kossuth Rádiónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alelnöke. Varga Árpád kifejtette: egyre többen használják az internetet, 600 ezren elektronikus formában küldik el bevallásukat az adóhatóságnak.


 
Az alelnök a szabad vállalkozói zónákról elmondta: ez egy új lehetőség, amely további kedvezményeket jelent az adózóknak. Ha valaki ebben a zónában tevékenykedik, és új dolgozót vesz fel, akkor kedvezményes járulékfizetési lehetőséget kap, egyelőre azonban várják, hogy a kormány meghatározza, mely térségek tartoznak ide. A kormány által kijelölt szabad vállalkozási zónában tevékenykedő cégeknek a szociális hozzájárulási adókedvezmény igénybevételéhez nincs külön adminisztrációs teendőjük – tette hozzá Varga Árpád.
 

A válság hatása az adózás terén is megmutatkozott – közölte a NAV alelnöke. Kérdésre válaszolva kifejtette: az adóhatóság úgy látja, hogy „talán kezdünk kicsit kilábalni a válságból”, adóbevételek szempontjából ugyanakkor nehéz évet zártak. A hatóság bizonyos szempontból eredményes éven van túl, mert 8 százalékkal több adót szedett be, mint az előző bázisévben, annak ellenére, hogy elmaradt a gazdasági növekedés – jelentette ki, megjegyezve: a tervezett számokhoz képest azonban mintegy 300 milliárd forinttal elmaradt a bevétel.
 
Ez olyan objektív körülményeknek tudható be, amelyeket nem lehetett előre látni – magyarázta Varga Árpád. Példaként említette a pénzintézetek különadóját, amely önmagában 100 milliárdos tétel. A kormány olyan megállapodást kötött a bankokkal, amely nyomán a tervezettnél kevesebb bevétellel számolhatott a hatóság, ezt nem láthatták előre – hangsúlyozta.
 
A pénztárgépek bekötésével kapcsolatban Varga Árpád arról beszélt, hogy a NAV beszerezte az adatokat fogadó szervereket, jelenleg arra várnak, hogy Brüsszel is rábólintson az intézkedésről küldött „notifikációra”. Ha ez visszaérkezik, akkor élesben folytatódik a munka, a gyártók pedig a jogszabály megjelenése után lesznek tisztában a követelményekkel, emellett a szakmai szervezetekkel is folyamatosan egyeztetnek – közölte.
 
A NAV alelnöke kifejtette: az új adózási formák esetében megelőző jelleggel végeznek majd ellenőrzéseket. A KATA esetében havonta be kell fizetni az 50 ezer forintot, ettől eltekintve más kötelezettség nincs, év végén bevallást sem kell készíteni – magyarázta, hozzátéve: ha valaki nem fizet, két hónap után kizárják a rendszerből. A KIVA esetében ugyanakkor olyan ellenőrzéseket terveznek, amelyek keretein belül segítő szándékkal vizsgálódnak, ezekben az esetekben azonban nagyon ritka, hogy bírságot szabjanak ki – mondta Varga Árpád a Kossuth Rádió G7 című műsorában.
 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.