BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy picit nőtt az export és az import is

2013 nyolcadik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 1,4, a behozatalé 0,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első nyolc hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene megközelítően 3 százalékkal bővült – jelentette a KSH.

2013. augusztusban a kivitel értéke 6,4 milliárd eurót (1911 milliárd forintot), a behozatalé 5,8 milliárd eurót (1728 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év nyolcadik hónapjában 613 millió euró (184 milliárd forint) volt.

2013 első nyolc hónapjában a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 3,2 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A kivitel értéke 53,5 milliárd euró (15 847 milliárd forint), a behozatalé 49,0 milliárd euró (14 485 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 4,6 milliárd eurót (1362 milliárd forintot) tett ki, ami megközelítőleg a tavalyi szintnek felel meg.

2013. január–augusztusban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva az importban 1,2, az exportban 0,5 százalékkal csökkent. A cserearány 0,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,4 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött.

A kivitel és behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene 2,7, illetve 2,2 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához képest. Az árufőcsoport húzóerejét továbbra is a személygépkocsi-kivitel és az ehhez kapcsolódó alkatrész-behozatal jelentette.

A közúti jármű kereskedelme az időszak egészében 10 százalékot meghaladóan nőtt a forgalom mindkét irányában. Ezzel összefüggésben dinamikus növekedés jellemezte az energiafejlesztő gép és berendezés, ezen belül a dízel- és benzinmotorok behozatalát is.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,5 és 5,8 százalékkal emelkedett. Az árufőcsoporton belül a jelentős részarányt képviselő gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek kereskedelme az exportban átlag körüli volumennövekedést mutatott, az importban a tavalyi szinten volt. A gyógyszerbehozatalban a régi, míg a kivitelben az új tagországok és az EU-n kívüli európai országok súlya meghatározó.

Kiemelkedő mértékben, több mint tizedével nőtt – főként az új pneumatikus gumiabroncsok keresletélénkülésének következtében – a gumigyártmány importjának volumene. A műanyag-alapanyag mindkét irányú forgalma szintén dinamikusan bővült.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,4 százalékkal volt több az előző év első nyolc hónapjának szintjénél. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével nőtt, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,5, az importé 2,4 százalékkal elmaradt 2012 első nyolc hónapjához képest. Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény árucsoporton belül a kukoricakiszállítások értéke kevesebb mint fele volt a tavaly azonos időszakinak. Ezzel ellentétben számottevően nőtt a tejtermék és tojás, valamint a zöldség és gyümölcs kereskedelmének volumene.

2013 első nyolc hónapjában az export 77, az import 71 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival. A EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem volumene az uniós forgalomnál jóval dinamikusabban, a kivitelben 4,7, a behozatalban 6,6 százalékkal növekedett előző év azonos időszakához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.