BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen emelkedett a BUX, négy nap alatt 54 milliárdos forgalom

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a négynapos munkahéten 54,156 milliárd forint volt a forgalom, az előző heti 61,166 milliárd forinttal szemben. A BÉT részvényindexe, a BUX 18 849,45 ponton - 1,63 százalékkal, 301,8 ponttal emelkedve - zárta a hetet.

Hétfőn az OTP és a Mol húzták a magyar piacot, mindkét papír árfolyama közel két százalékkal erősödött. A hétfői kereskedési napot viszonylag erős forint és emelkedő részvényárfolyamok jellemezték, amit gyenge nyitást követően tudott elérni a tőzsde. Csaknem minden papír erősödni tudott hétfőn, ez az üzletkötőket is meglepte.

Kedden a szakértő véleménye szerint alulteljesítő volt a magyar tőzsde. A keddi kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adatok miatt a befektetők arra számítanak, hogy tovább fennmarad a gazdaságösztönző célú monetáris lazító program. Ezt alapvetően pozitív fordulatként értékelték a piacok, de a hazai börze a kedvező hangulatból nem tudott profitálni. Szerdán a nemzeti ünnep miatt zárva volt a hazai értékpapírpiac.

A csütörtök a szakértő megítélése szerint iránykereső nap volt a magyar tőzsdén, a hazai részvényindexet főként a kedvező nemzetközi hangulat segítette. A nemzetközi piacok elsősorban az amerikai tartalékbankrendszer, a Fed jövő heti ülésére várnak. A legtöbben arra számítanak, hogy legalább a jövő év első negyedévéig fennmarad a gazdaságösztönző célú likviditásnövelő program, ami megnöveli a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát.

A pénteki kereskedést a Richter árfolyamának száguldása határozta meg. A szakértők szerint a Richter árfolyamának alakulására a jövőben is érdemes figyelni, mert "masszív intézményi vevők" jelentek meg a gyógyszeripari cég papírjainak befektetői között. Ezzel szemben az OTP-papírok kereskedése "unalmasnak" bizonyult a szakértők szerint.

Az Egis árfolyama egy hét alatt 60 forinttal, 0,22 százalékkal mérséklődött, és 27 800 forinton zárt. A Richter-részvények ára 81 forinttal, 1,98 százalékkal nőtt, az árfolyam 4180 forinton végzett a héten. A Mol árfolyama 120 forinttal, 0,81 százalékkal 14 950 forintra emelkedett.

Az OTP-részvények árfolyama 115 forinttal, 2,62 százalékkal 4500 forintra nőtt. A Magyar Telekom papírok ára 6 forinttal drágult, 2,06 százalékkal 297 forintra emelkedett. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,06 százalékkal 0,76 ponttal 1174,25 pontra változott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.