BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új törvény a vállalati visszaélések bejelentésére

Januárban hatályba lépett a törvény, amelynek alapján a magántulajdonban lévő vállalatok nálunk is – immáron külön törvényi szabályozás alapján – létrehozhatják a „whistle-blowing” rendszert, vagyis azt a belső szabályozást, amely a gyanús vállalati eseményekről szóló bejelentéseket kezeli. Vagyis ha például egy munkavállaló a bejelentések fogadására kijelölt személyt vesztegetésről, gyanús szerződésről, könyvelési anomáliákról informálja, akkor megfelelő „forgatókönyv” szerint zajlik a bejelentés vizsgálata, és a bejelentő elvileg megnyugodhat, hogy ő és személyes adatai biztonságban lesznek. A törvény elsősorban amerikai tőzsdén jegyzett vagy az amerikai Securities and Exchange Commission (SEC) felé jelentéstételi kötelezettséggel bíró társaságok és azok magyar leányvállalatai számára lehet érdekes.

A törvény alapján a kivizsgálásban közreműködő személy a bejelentők és a bejelentéssel érintett személyek személyes adatait külön hozzájárulásuk nélkül kezelheti, feltéve, hogy a rendszer működtetését az adatvédelmi nyilvántartásba bejelenti és teljesíti az egyéb törvényi kötelezettségeket.

A rendszerben bejelentést tehetnek a munkavállalókon kívül a szerződéses partnerek és azok is, akiknek ehhez méltányolható jogos érdeke fűződik. A bejelentést a munkáltató (néhány kivétellel) köteles harminc naptári napon belül kivizsgálni és a bejelentő adatait, valamint a bejelentés tartalmát a vizsgálat, illetőleg a felelősség megállapítására irányuló eljárás jogerős lezárásáig titokban tartani. A munkáltató bejelentő-védelmi ügyvédet is megbízhat a panaszok kezelésével és kivizsgálásával.

A törvény előírja, hogy ha indokolt, a vizsgálat eredményétől függően kötelező feljelentést tenni. A bejelentésre vonatkozó adatokat a vizsgálat befejezését követő hatvan napig vagy a megindított más eljárások jogerős lezárásáig lehet kezelni, utána törölni kell. A törvény értelmében a bejelentési rendszerben különleges adatok kezelése tilos, ami megnehezítheti a vizsgálatot. A rosszhiszemű bejelentésnek, visszaélésnek polgári jogi, munkajogi vagy súlyosabb esetben büntetőjogi szankciói lehetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.