BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fékeket vezetne be a jegybank a lakossági hitelezésben

A bankrendszer sokkellenálló képessége javult tavaly óta – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentést ismertető sajtótájékoztatón. A helyzeten sokat javítottak a tőkeemelések, emellett a likviditási helyzet is kielégítővé vált. A bankok hitelezési aktivitását számottevően élénkítette a Növekedési Hitelprogram, a piaci alapú hitelezés viszont még mindig visszafogott. A program második fázisában ugyan még csak 139 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, Vonnák szerint viszont időarányosan jól állnak, és nem az a cél, hogy minél több pénzt döntsenek a gazdaságba, hanem az élénkítést akarják támogatni.

A háztartási hitelezésben nagyon enyhe élénkülést tapasztalnak, de nem zárható ki, hogy 3-4 év múlva fellendül a piac. Épp ezért a jegybank fékeket építene be, korlátozná a hitel/fedezet arányát, a maximális törlesztőrészleteket pedig a jövedelem arányában állapítaná meg. Lapunk kérdésére válaszolva elmondták: a jegybanknak nincs pontos adata arról, hogy a bankok gyakorlatában jelenleg milyenek ezek az arányok, de a tervezett szabályozás egyelőre nem lesz korlátozó.

Annak, hogy a bankrendszer megfelelően tudja támogatni a gazdasági növekedést, és az eszközszerkezete egészségesebbé váljék, a fő kerékkötője a gyenge jövedelmezőség. A tőkearányos nyereségességet nézve a magyar bankok nemzetközi összehasonlításban is nagyon rossz eredménnyel rendelkeznek. A jegybank szerint ez konszolidációkhoz vezethet a magyarországi bankpiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.