BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Az euróövezet még nem elég erős

Az euróövezet élénkülése nem elég erős - tűnik ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékeléséből, amelyet a BBC News brit tévé idézett. Ezt az értékelést Christine Lagarde, az IMF vezetője adta az euróövezet tagállamai pénzügyminisztereinek luxemburgi találkozóján.

Az IMF szerint az Európai Központi Banknak fontolóra kellene vennie pénzügyi eszközök vásárlását, ha az infláció alacsony marad. Elismerte, hogy az előrehaladásnak bizonyos jelei mutatkoznak. "Az erőteljes politikai lépések lerakták a gazdasági élénkülés alapjait" - mutatott rá az IMF. Ám az élénkülés nem robosztus, és a gazdasági tevékenység még mindig nem érte el a válság előtti szintet. Egyes országok, például Németország és Franciaország, ugyan visszatértek e korábbi szintre, ám az euróövezet összességében még nem.

Az IMF hangsúlyozta, hogy sokkal nagyobb növekedésre van szükség ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a munkanélküliséget és az adósságot. Az infláció pedig "aggasztóan alacsony." Idén májusban az euróövezetben 0,5 százalékos volt, de Németországban és Franciaországban sem sokkal nagyobb: 0,6, illetve 0,8 százalék. Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az euróövezet deflációval szembesülhet, ami súlyos gazdasági kárt okozhat. Az IMF általános következtetése: "Összehangolt politikai erőfeszitésekre van szükség az élénkülés erősítése érdekében."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.