BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Déli Áramlat: török zöld jelzés

Törökország jóváhagyta a Déli Áramlat beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát, amely a csőnek a Fekete-tenger Törökországhoz tartozó szakaszára vonatkozik.

A török környezetvédelmi és városfejlesztési minisztérium jóváhagyta a Déli Áramlat gázvezetéknek a török vizeket érintő szakaszának a környezetvédelmi tanulmányát, idézi a Novinite a South Stream Transport társaság közleményét. A nyomvonal átszelné a Fekete-tenger török különleges gazdasági övezetét.

A jelentés szerint a projektnek nem lenne jelentős hatása a török szakaszon sem a tengeri élővilágra, sem a halászatra. Az érintett szakasz több mint 110 kilométerre haladna a török partoktól, 2200 méter mélyen. Ezzel együtt a török hatóságok még bekérték a beruházás tervét, beleértve a nyomvonal módosítási tervét is, baleset esetére. A jóváhagyást több havi tudományos vizsgálat és olyan tanácskozás előzte meg, amelyet a török illetékesek külföldi szakértőkkel folytattak.

Az orosz vizeken 2014 végén kezdik le lefektetni a vezetéket, amelyen Ukrajna elkerülésével érkezne Európába az orosz gáz. A Fekete-tenger oroszországi vizeinek használatára vonatkozó környezetvédelmi engedélyt a beruházás már márciusban megkapta. Ezzel együtt Sztaniszlav Atanaszov bolgár környezetvédelmi miniszter néhány hete közölte, hogy számos környezetvédelmi szervezet tiltakozott a hatástanulmány ellen egy bulgáriai bíróságon, amely várhatóan októberben hozza meg a döntését.

Az előkészületek ellenére Bulgária a maga részéről felfüggesztette a Déli Áramlaton megkezdett munkákat, mondván megvárja az Európai Bizottság állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy a projekt végül is kompatíbilis-e az EU 3. energiacsomagjával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.