BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban Hillary Clinton, Donald Trump a nyakán

Sokáig úgy tűnt: a Republikánus Párt széthúzása miatt Hillary Clinton lehet az Egyesült Államok következő elnöke, Barac Obama mandátumának lejárta után. Mára azonban sokat változott a helyzet: Bill Clinton (aki 1993-tól 2001-ig volt az USA első embere) felesége, az egykori külügyminiszter Hillary durva lejtmenetbe kapcsolt, míg a konzervatívok öntörvényű milliárdosa, Donald Trump hegymenetben dolgozza le a kettejük közötti népszerűségi szakadékot.

Hillary Clinton egyre jobban belebonyolódik abba a botrányba, amely azért robbant ki, mert kiderült: külügyminisztersége alatt hivatalos elektronikus levelezéséhez is magán email-szerverét használta. Ez annyit jelent, hogy az akár államtitkokat is tartalmazó email-ek nem álltak a törvény által előírt nemzetbiztonság védelme alatt. Az ügyet – ha lassan is – az FBI vizsgálja immár hónapok óta. Clinton pedig egyre jobban belebonyolódik a magyarázkodásba, ami komolyan meglátszik a népszerűségi indexén is.

A legutóbbi felmérések szerint a demokrata tábor 47 százaléka szeretné azt, ha a párt Hillary Clintont választaná meg hivatalos elnökjelöltjéül, de ez 9 százalékponttal kevesebb, mint júliusban volt. A politikus támogatottsága a CNN és az ORC méréseiben először csökkent 50 százalék alá. A megkérdezett demokraták szerint ugyanakkor a párt lehetséges jelöltjei közül Clinton kezelné a legjobban a gazdasági, a faji, a külpolitikai és a jövedelemkülönbségekből fakadó problémákat. Bernie Sanders vermonti szenátor július óta 10 ponttal erősödött és 29 százalékon áll. Őt Joe Biden követi 14, majd Martin O’Malley volt marylandi kormányzó 2, Jim Webb volt virginiai szenátor 1 és Lincoln Chafee volt Rhode Island-i kormányzó kevesebb, mint 1 százalékkal.

Ezzel párhuzamosan a republikánus fenegyerek, Donald Trump öles lépéssek dolgozza le hátrányát Clintonnal szemben. A friss felmérések szerint donald Trump már csak 6 százalékponttal maradna el Clintontól, ha ma tartanák a választásokat, szemben a júliusban mért 16 százalékos hátrányával. A szintén jelölt-aspiráns, konzervatív, volt külügyminiszter Scott Walkert is 6 ponttal verné meg, Jeb Bush volt floridai kormányzót 9, Carly Fiorina üzletasszonyt pedig 10 százalékponttal utasítaná maga mögé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.