BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsot döntött a budapesti reptér

Mérföldkőköz érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport (BA) Zrt., csütörtökön sikerült elérni minden idők legnagyobb éves utasszámát, a tízmilliót. Ez pedig nemcsak a korábbi évek forgalmát haladta meg, hanem az idei várakozásokat is. „Úgy néz ki, 2015 újabb rekordév lesz, elsősorban a jelentősen növekvő turizmusnak köszönhetően, idén több mint 9,6 millió utasra számítunk” – fogalmazta meg várakozásait idén februárban Kam Jandu, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport (BA) Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Idén a legforgalmasabb desztinációk: London, Párizs, Brüsszel. London és Budapest között többen utaznak, mint Párizs és Brüsszel viszonylatában együttvéve. London a legjobban kiszolgált viszonylat, öt légitársaság és négy londoni reptér közül választhatnak az utasok Budapestről.

Az utaszám növekedése részben az új légitársaságok megjelenésének köszönhető, így például az Iberia Madridba, az Air Transat, a SkyGreece Torontóba indított gépeket. A már itt lévők közül pedig több új járatot indított: például a SAS Scandinavian Airlines Stockholmba, a Vueling Rómába (és tavalyhoz hasonlóan Barcelonába), miközben a Ryanair Athénba, a Wizz Air pedig Lisszabonba, Maastrichtba, Hurghadába és Algheróba. A téli menetrendben pedig a Ryanair a Koppenhága, Ovda/Eilat, a Wizz Air a Birmingham, Tenerife útvonalat repüli.

Több légitársaság a növekvő utasszám miatt bővítette kapacitását. Az Emirates Airbus A330-ról Boeing–777-re váltott, vagyis a 278 ülés helyett 364-et kínál egy-egy járatán. A Wizz Air pedig több útvonalon Airbus–A320-as, 180 üléses gépei helyett 230 üléses A321 gépet közlekedtet.

Már 2014-ben is rekordot döntött a reptér, akkor több mint 9,155 millió utast szolgált ki. A növekedésben 2014-ben is meghatározó szerepe volt több új légitársaság megjelenésének, illetve annak, hogy számos cég új célállomásokra is indított járatokat. A légitársaságok átlagos kihasználtsági mutatója szintén rekordszintre, 79 százalékra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.