BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megugrás után megtorpant az ágazat

Kiheverte a 2013-as mélypontot a hazai pulykaágazat, az azóta bekövetkezett szép növekedés azonban megtorpanhat. Januártól viszont már az áfacsökkentés is segíthet a baromfitartóknak.

Várhatóan idén meghaladja a hazai baromfitermelés a 600 ezer tonnát Magyarországon, ebből a pulykatermelés 102 ezer tonna körül lesz – hangzott el tegnap a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Pulykaszövetség által megrendezett, a hálaadás napjához igazodó szakmai konferencián.

Ezzel a pulykaágazat maga mögött hagyta azt a mélypontot, amelyet a Sága 2013-as lépése okozott, amikor a dunántúli cég felfüggesztette a pulykavágást, és kizárólag a készítménygyártásra koncentrált. Mint emlékezetes, abban az évben a hazai pulykatermelés alig haladta meg a 88 ezer tonnát, ám azóta az ágazat növekedni tudott a teljes baromfiszektorral együtt. A Magyar Pulykaszövetség közlése szerint a hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az áfacsökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be.

Csorbai Attila, a BTT elnöke kifejtette: a hazai pulykatermelés visszatért a megelőző évek szintjére, miközben Franciaországban és Németországban csökkent a pulykatermelés, míg Olaszországban és Lengyelországban ezzel párhuzamosan nőtt a kibocsátás az elmúlt években. Utóbbi ország egyre komolyabb játékos: a globálisan a második pulykatermelési pólust képviselő EU-n belül jövőre várhatóan már a legnagyobb szereplőnek fog számítani Lengyelország.

Az egy főre jutó pulykafogyasztás továbbra is a világ élvonalában van Magyarországon, a belföldi értékesítésből becsült fogyasztás a BTT szerint 5,8-5,9 kilogramm lehet évente. Ehhez mérhető fejenkénti fogyasztás csak a világ néhány országában, így például az Egyesült Államokban vagy Izraelben van, ám az USA-ban a szezonalitás jellemző: míg ott a pulyka döntően a hálaadás napjához kapcsolódik, addig a magyarok egész évben veszik ezt a húst. Az egyik legnagyobb kockázat a további növekedésre nézve a madárinfluenza megjelenése. Mint ismert, az elmúlt hetekben az ország több telepén, elsősorban Bács-Kiskun és Békés megyében is felütötte a fejét a betegségnek egy az emberre ártalmatlan változata. Csorbai Attila hangsúlyozta: az állategészségügyi előírások betartásával jelentősen csökkenthető az a kockázat, amelyet a vadmadarak vándorlása jelent ebben az időszakban.

Az áfacsökkentés hatásában bíznak

Nagy változás lesz a hazai élelmiszer-ágazatban, hogy januártól a friss tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökken, ez pedig érinti a pulykaágazatot is. A szereplők sokat várnak a jövő évi adómérsékléstől, amelyet többen egyfajta elégtételnek élnek meg, hiszen korábban a sertés előnyét hozó áfacsökkentés kigazdálkodhatatlan versenyhátrányt okozott a pulykaágazatnak.

A januártól esedékes áfacsökkentés révén azonban jelentősen és gyorsan fehéredhet az ágazat, olcsóbbá válhat a pulykahús is, és nőhet a belföldi fogyasztás.

A januártól esedékes áfacsökkentés révén azonban jelentősen és gyorsan fehéredhet az ágazat, olcsóbbá válhat a pulykahús is, és nőhet a belföldi fogyasztás. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.